سنجشی از تاثیر شوک‎های نفتی و سیاست های پولی بر رشد اقتصادی ایران

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات اقتصادی، دوره: 45، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JTET-45-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 252
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر کمیجانی

استاد دانشکده‎ی اقتصاد دانشگاه تهران

الهه اسدی مهماندوستی

کارشناس‎ارشد اقتصاد انرژی و بازاریابی دانشگاه تهران

چکیده

در این مطالعه به بررسی اثرات پویای شوک‎‎های نفتی و سیاست پولی بر رشد اقتصادی ایران و محاسبه ی سهم هر کدام از آن‎‎ها در رشد اقتصادی طی دوره ی ۸۵-۱۳۵۳ پرداخته شده و تجزیه‎ و‎ تحلیل اثرات متقابل پویا از تکانه‎های ایجاد شده در الگو، با استفاده از مدل خود توضیح برداری (VAR) شامل تجزیه ی واریانس خطای پیش‎بینی (FEVDs) و توابع عکس‎العمل آنی (IRFs)، انجام گرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می‎دهد که شوک‎‎های نفتی در کشور ایران به میزان قابل توجهی بر رشد اقتصادی موثر بوده‎اند، اما با وجود موثر بودن شوک‎‎های نفتی بر نقدینگی و ایجاد سیاست‎‎های انبساطی پولی منتج‎شده از آن، شوک‎‎های پولی بر رشد اقتصادی موثر نبوده‎اند. توضیح‎دهندگی بالای شوک‎‎های نفتی برای متغیر GDP در ایران حاکی از وابستگی اقتصاد کشور به درآمدهای نفتی می باشد. عدم تاثیر شوک‎‎های پولی، به ویژه سیاست‎‎های انبساطی پولی منتج‎شده از شوک‎‎های نفتی بر GDP، به دلیل موثر بودن سیاست‎‎های مذکور با وقفه‎ی زمانی و از سویی دیگر اجرای سیاست‎‎های پولی انقباضی محدود به جهت مهار تورم در کشور بوده‎ که سبب گردیده تاثیر این شوک‎‎ها، بر اقتصاد اندک و حتی خنثی شود. طبقه‎بندی JEL: C۳۲, E۳۲, E۵۲, O۴۷ & Q۴۳

کلیدواژه ها

رشد اقتصادی (GDP), شوک‎‎های پولی (سیاست پولی), شوک‎‎های نفتی, مدل خود توضیح برداری (VAR)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.