شکوفایی انسانی و کارایی فنی: شواهدی از پانل دیتا

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات اقتصادی، دوره: 55، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JTET-55-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 305
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا منتظری

دانشجوی دکتری اقتصاد دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه اصفهان

محسن رنانی

استاد اقتصاد دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه اصفهان 

ایرج کاظمی

دانشیار آمار دانشکده ریاضی و آمار دانشگاه اصفهان

علیمراد شریفی

استاد اقتصاد دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه اصفهان

چکیده

بر اساس دیدگاه جیمز هکمن توسعه انسانی، توسعه اقتصادی است، به این معنا که  پرورش انسان هایی شکوفا و توانمند از کانال پرورش مهارت های با ارزش تحت تاثیر عوامل مختلف (محیط، مدرسه و سرمایه گذاری والدین)، منجر به کاهش نابرابری، افزایش بهره وری اقتصادی و ظرفیت تولید می گردد. انباشت این مهارت ها در بزرگسالی، سبب دستاورد های مختلفی می شود که هکمن و کوربین (۲۰۱۶) آن را شکوفایی انسانی می نامند، لذا شاخصی با عنوان شاخص شکوفایی انسانی (HFI) برای اولین بار در این مطالعه مطرح و محاسبه می گردد. بر این اساس، مطالعه حاضر با برقراری پیوندی بین تئوری هکمن و تحلیل کارایی از طریق وارد کردن HFI به عنوان پروکسی از سرمایه انسانی در تابع تولید و بهره­گیری  از مدل تحلیل مرزی تصادفی (SFA) باتیس و کوئلی (۱۹۹۳؛۱۹۹۵)؛ به بررسی کارایی فنی تولید گروه کشور منتخب و شناسایی عوامل موثر بر آن در بازه زمانی ۲۰۱۷-۲۰۰۳ میلادی می پردازد. برآورد تابع تولید مرزی و مدل اثرات ناکارایی حاکی از اثر مثبت و معنادار HFI بر تولید سرانه گروه کشور مورد بررسی و چهار عامل سن رسمی ورود به آموزش پیش دبستانی، نسبت دانش آموز- معلم (پیش دبستانی)، درصد ثبت نام در آموزش ابتدایی در موسسات خصوصی و نسبت ثبت نام ناخالص (متوسطه) بر کارایی فنی تولید است. هم چنین نتایج حاکی از روند افزایشی HFI و کارایی فنی گروه کشور منتخب در طول دوره می باشد. طبقه بندی JEL: C۱۲; C۲۳; J۲۴; O۱۵

کلیدواژه ها

شاخص شکوفایی انسانی, اثرات ناکارایی, داده های پانل, کارایی فنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.