شبیه سازی رشد درون زای اقتصادایران (رویکرد اونیکی – اوزاوا)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات اقتصادی، دوره: 55، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JTET-55-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 233
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد داود خورسندی

دانشجوی دکتری، دانشکده اقتصاد، دانشگاه اصفهان

احمد گوگردچیان

استادیار دانشکده اقتصاد، دانشگاه اصفهان

کریم آذربایجانی

استاد دانشکده اقتصاد، دانشگاه اصفهان

سید کمیل طیبی

استاد دانشکده اقتصاد، دانشگاه اصفهان

چکیده

در این پژوهش با استفاده از تلفیق روش اقتصادسنجی و پویاییشناسی سیستمی، به شبیه­سازی اثر تجارت بر رشد اقتصادی ایران پرداخته شده است. بر این اساس، از طریق طراحی چهارچوبی مفهومی، تلاش  شده است تا الگوی رشد درون زای اوزاوا (۱۹۶۵) – لوکاس (۱۹۸۸) از طریق بسط اونیکی – اوزاوا (۲۰۱۵) گسترش داده شود. نقش تجارت از دو طریق، صادرات و واردات و نیز سرمایهگذاری خارجی وارد الگو شده تا اثر این دو عامل بر روند بخش تولید کالا و تولید دانش، شاخص سرمایه انسانی و شاخص تکنولوژی برای سال های ۱۳۵۹ تا ۱۴۰۹ شبیهسازی و پیشبینی شود. هم چنین از دادههای تجارت کشور مالزی و کشور ترکیه جهت اعمال شوک و تحلیل مقایسهای آن با روند پیشبینی شده ایران استفاده شده است.  نتایج نشان می دهد که اثر تکنیک منتج شده از تجارت (در مفهوم سرمایهگذاری خارجی) تنها روی تابع تکنولوژی اثر گذار بوده و رشد آن بر تابع تولید دانش، اثری مثبت داشته باشد. هم چنین تجارت (در مفهوم داد و ستد کالا و سرمایهگذاری خارجی) نتوانسته است اثری مثبت بر تابع تولید کالا داشته باشد. اعمال سناریو شوک تجارت نشان می دهد که پیروی از روند سرمایهگذاری خارجی کشور مالزی برای الگو شبیه سازی شده ایران، بهتر از الگوی ترکیه و بهتر از الگوی ایران بوده است. در انتها نتایج پیشبینی شبیه سازی، حاکی از رشد اقتصادی رکودی برای سال های ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۹ میدهد. این شرایط در صورت ادامه دار بودن و وجود شرایط تحریمی میتواند بسیار وخیم تر از پیشبینیها باشد. طبقهبندیJEL : P۴۵ ,O۱۵, F۱۶, F۱۱, C۶۱

کلیدواژه ها

رشد درون زا اوزاوا - لوکاس, رشد درون زا اونیکی - اوزاوا, اثر تکنیک, سرمایه انسانی, پویایی شناسی سیستمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.