پیش بینی پراکنش بالقوه گربه وحشی Felis silvestris با استفاده از الگوریتم حداکثر انتروپی در ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-10-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 280
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده مرضیه موسوی

گروه محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم وتحقیقات، تهران، ایران، صندوق پستی: ۷۷۵-۱۴۵۱۵

حمیدرضا رضایی

گروه محیط زیست، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی:۱۵۷۳۹-۴۹۱۳۸

سعید نادری

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان

چکیده

گربه وحشی Felis silvestris یکی از ۸ گونه گربه ­سان کشور است و به­ استثنای جنگل ­های واقع در شیب ­های شمالی رشته کوه­ های البرز در سایر مناطق کشور مشاهده شده است. از آن­ جا که اطلاعات چندانی از وضعیت این گونه و زیستگاه­ های آن در دست نیست، از این ­رو مدل­ سازی پراکنش گونه در کشور با استفاده از الگوریتم ماکزیمم انتروپی (MaxEnt) که نوعی رویه مدل ­سازی وابسته به نقاط صرفا حضور است انجام شد. نقشه پراکنش بالقوه گربه وحشی و فاکتورهای موثر تاثیرگذار بر پراکنش گونه با استفاده از ۱۴۴ نقطه حضور گربه وحشی همراه با ۱۰ متغیر محیط زیستی به ­دست آمد.کارایی مدل به­ وسیله سطح زیر منحنی (ROC) ارزیابی شد. مقدار۰/۸۱۶= AUCبرای داده های تعلیمی نشان داد که مدل دارای قابلیت پیش ­بینی خوبی برای تعیین زیستگاه­ های بالقوه گربه وحشی است. هم ­چنین براساس نتایج فراکافت جک نایف، از بین ۱۰ متغیر مورد مطالعه، کاربری اراضی، شیب و ارتفاع به ­ترتیب فاکتورهای نخست موثر بر پراکنش گربه وحشی در فلات ایران، شناسایی شدند. منحنی پاسخ  متغیرکاربری اراضی نشان داد زمین­ های کشاورزی، مناطق خشک و بیابانی محدودکننده حضور گربه وحشی در مناطق مختلف هستند هم­ چنین مدل نشان داد شیب­ های شمالی البرز پتانسیل لازم برای حضور گربه وحشی را دارند، لذا مطالعه سیستماتیک زیستگاهی به ­منظور شناخت جزئیات نیازهای زیستگاهی گونه، هم ­چنین برنامه ریزی حفاظتی برای جمعیت ­های گربه وحشی در مناطق شناسایی شده به­وسیله  مدل با اولویت زیستگاه­ های به دور از سکونتگاه ­های انسانی برای حفاظت از جمعیت­ های خالص گربه وحشی توصیه می شود.

کلیدواژه ها

مدل سازی زیستگاه, مکسنت, گربه وحشی, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.