اثر افزودنی لاکتوباسیلوس بوچنری بر روی خصوصیات شیمیایی و پایداری هوازی سیلاژ یونجه مکمل شده با ملاس یا تفاله پرتقال

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-10-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 286
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیلوفر شفیع پور

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز

مقصود بشارتی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز

عین اله عبدی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز

ذبیح اله نعمتی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز

چکیده

هدف از این طرح بررسی اثرات افزودنی تجاری لالسیل (لاکتوباسیلوس بوچنری) بر روی خصوصیات شیمیایی سیلاژ یونجه مکمل شده با ملاس یا تفاله پرتقال بود. تیمارهای آزمایشی شامل ۱: علوفه یونجه (تیمار شاهد)، ۲: علوفه یونجه به­ همراه افزودنی باکتریاییcfu  ۱۰۸×۳ بر گرم، ۳: علوفه یونجه به ­همراه تفاله پرتقال، ۴: علوفه یونجه به ­همراه تفاله پرتقال و افزودنی باکتریاییcfu  ۱۰۸×۳ بر گرم، ۵: علوفه یونجه به ­همراه ۵ درصد ملاس، ۶: علوفه یونجه به­ همراه ۵درصد ملاس و افزودنی باکتریایی cfu  ۱۰۸×۳ بر گرم بودند. علوفه یونجه در مرحله گلدهی برداشت و پس از ۲۴ ساعت پلاسیده شدن به ­همراه تفاله پرتقال با سطح ذکر شده لالسیل با نسبت وزنی ۲۱۰۰ گرم یونجه پلاسیده و۷۶۰ گرم تفاله پرتقال به ­مدت ۹۰ روز سیلو گردید. داده های به ­دست آمده در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با ۳ تکرار تجزیه و تحلیل گردید. افزودن تفاله پرتقال، ملاس و افزودنی باکتریایی سبب ایجاد تغییرات معنی داری در ماده خشک نسبت به تیمار شاهد گردید (۰/۰۵> pH.  (p تمام نمونه ها کم ­تر از ۴/۵۵ بود اما pH تیمار شاهد در مقایسه با سایر تیمارها بالاتر بود (۰/۰۵> p). افزودن تفاله پرتقال، ملاس و مکمل باکتریایی به یونجه پلاسیده سبب افزایش معنی دار کل اسیدهای چرب فرار شد (۰/۰۵> p). افزودنی باکتریایی لالسیل به­ همراه تفاله پرتقال یا ملاس با در دسترس قرار دادن کربوهیدرات قابل تخمیر برای لاکتوباسیل ها و کاهش سریع pH و محدود نمودن رشد مخمرها و قارچ ها منجر به بهبود کیفیت سیلاژ حاصله می گردد.

کلیدواژه ها

افزودنی باکتریایی, تفاله پرتقال, سیلاژ یونجه, شاخص کیفی, کربوهیدرات محلول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.