اشتغال زنان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی پژوهشهای نوین حسابداری، مدیریت و علوم انسانی در هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: MANACC07_124
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 446
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی یغمائی جوان

دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم

مجید خدائی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی گرایش مدیریت استراتژیک

چکیده

در مقایسه با پژوهش در سایر حوزه های مدیریت، موضوع حضور زنان در رده مدیریت به عنوان حوزه ای پژوهشی، نسبتا جدید است. همچنین احراز پست های کلیدی برای زنان بسیار پیچیده است و متغیرهای زیادی را در بر می گیرد. مسئله مورد بررسی در پژوهش حاضر این است که چرا با وجود اینکه نیمی از نیروی انسانی جامعه را زنان تشکیل می دهند و دارای توان بالقوه در افزایش سطح بهره وری جامعه هستند، حضور آنان در مشاغل مدیریتی جامعه این اندازه ناچیز است. لذا پژوهش حاضر در پاسخ به این سوال است که موانع ارتقاء زنان در عرصه مدیریت چیست؟، این پژوهش که با هدف احصا موانع ارتقاء زنان در عرصه مدیریت به شیوه توصیفی- پیمایشی و اسنادی انجام گرفته است با جمع آوری ۴۲ پرسشنامه معتبر از میان مدیران استان گیلان به این نتیجه دست یافت که ۲۲ درصد مدیران استان خانم هستند و ۳۲/۵% دستگاه های اجرایی استان از مدیر زن بهره می جویند. مهمترین عوامل موانع ارتقاء زنان در عرصه مدیریت به عامل سیاسی، فرهنگی، سازمانی، عامل فردی اقتصادی اختصاص یافته است. و در سایر عوامل به مذهبی، عدم قدرت تصمیم گیری نیز اشاره داشته اند.

کلیدواژه ها

مدیریت، زنان، موانع، ارتقاء

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.