اثرات عمل آوری فیزیکوشیمیایی دانه گندم بر جمعیت میکروبی شکمبه، فراسنجه های بیوشیمیایی و ایمنی خون بره های نر پرواری افشاری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-12-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 204
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین ولی زاده قلعه بیگ

گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

تقی قورچی

گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

سعید حسنی

گروه ژنتیک و اصلاح و فیزیولوژی دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

این پژوهش به ­منظور بررسی اثرات روش­ های فرآوری دانه گندم بر عملکرد رشد، جمعیت میکروبی شکمبه، فراسنجه ­های بیوشیمیایی و ایمنی خون بره­ های پرواری انجام شد. ابتدا نمونه ­های دانه گندم بر حسب گروه­ های تیماری با اوره، هیدروکسیدسدیم و فرمالدئید عمل ­آوری شیمیایی شدند سپس به دو روش آسیاب و پلت، عمل­ آوری فیزیکی شدند. ترکیب شیمیایی و جیره­ های آزمایشی تعیین شدند. این آزمایش در اسفندماه ۱۳۹۶ در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. تعداد ۳۰ راس بره نر افشاری با میانگین وزن اولیه ۳±۳۱/۲۱ کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با ۶ تیمار و ۵ تکرار به­ مدت ۸۴ روز پروار شدند. از جیره آزمایشی با فرمول مشترک برای کلیه تیمارها استفاده شد که تفاوت آن­ ها در نوع گندم فراوری شده مورد استفاده در جیره بود. تیمارهای آزمایشی شامل: ۱-جیره حاوی دانه گندم کامل، ۲-جیره حاوی دانه گندم آسیاب شده، ۳- جیره حاوی دانه گندم عمل­ آوری شده با اوره و هیدروکسیدسدیم و آسیاب شده، ۴-جیره حاوی دانه گندم عمل­ آوری شده با اوره و فرمالدئید و آسیاب شده ، ۵-جیره حاوی دانه گندم عمل­ آوری شده با اوره و هیدروکسیدسدیم و پلت شده و ۶-جیره حاوی دانه گندم عمل­ آوری شده با اوره و فرمالدئید و پلت شده بود. برای اندازه ­گیری جمعیت میکروبی در روز ۸۰ نمونه­ گیری از مایع شکمبه انجام شد. خونگیری در روز پایانی انجام شد. بررسی فراسنجه­ های بیوشیمیایی و ایمنی خون به ­جز نیتروژن آمونیاکی حاکی از عدم تاثیر معنی ­دار تیمارهای آزمایشی بر روی هیچ­ کدام از این فراسنجه ­ها بودند. در ارتباط با جمعیت میکروبی، نتایج نشان داد عمل­ آوری به ­طور معنی­ داری منجر به افزایش جمعیت کل باکتری­ ها و پروتوزآ شد. نتایج این بررسی نشان داد مصرف دانه گندم فرآوری فیزیکی-شیمیایی شده نسبت به گندم بدون فراوری و گندم آسیاب شده به تنهایی بدون تاثیر منفی بر فراسنجه ­های بیوشیمیایی و ایمنی خون و با تاثیر مثبت بر جمعیت میکروبی شکمبه در تغذیه بره ­های پرواری قابل استفاده است.

کلیدواژه ها

بره پرواری, جمعیت میکروبی, فراسنجه های خونی, فرآوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.