مقایسه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و آمیختگی اندیشه-کنش در زوجین متقاضی طلاق و زوجین عادی: با میانجی گری نقش جنسیت

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه مشاوره و روان درمانی خانواده، دوره: 3، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_FCP-3-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام مهینی

کارشناس ارشد روان شناسی بالینی، دانشگاه پیام نور ملکان

سعید تیموری

استادیار روان شناسی، دانشگاه آزاد واحد تربت جام

سوسن رحیمی

کارشناس ارشد روان شناسی عمومی، دانشگاه آزاد واحد تربت جام

چکیده

هدف:با توجه به اهمیت تنظیم شناختی هیجان و آمیختگی اندیشه-کنش در حیات اجتماعی، پژوهش حاضر به منظور مقایسه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و مولفههای آمیختگی اندیشه-کنش بین زوجین متقاضی طلاق و زوجین عادی صورت گرفت. روش: پژوهش حاضر از نوع پژوهشهای مقایسهای است، و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس ۳۰ زوج متقاضی طلاق (۳۰ نفر زن و ۳۰ نفر مرد) و ۳۰ زوج به عنوان زوجین عادی از طریق همتاسازی انتخاب، و دو پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (CERQ) و آمیختگی فکر - عمل تجدید نظر شده (TAF-R) بر روی آنها اجرا، و برای آزمون فرضیه ها از تجزیه تحلیل واریانس دو طرفه بین گروهی استفاده شد. یافته ها: نتایج اولا نشان داد که زوجین متقاضی طلاق در برخورد با تجربه منفی از راهبردهای منفی و زوجین عادی از راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان استفاده می کنند، و همچنین از نظر تمام مولفههای آمیختگی اندیشه- کنش به جزء مولفههای احتمال خطر و  TAFاخلاقی، بین دو گروه از زوجین تفاوت مشاهده شد که در سطح (۰۵/۰ > p) معنادار میباشد، و دوم این که بین دو گروه از زوجین از نظر تمام راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و مولفه های آمیختگی اندیشه – کنش با اعمال نقش جنسیت در سطح (۰۵/۰ > p) تفاوت معناداری بدست آمد، و در نهایت F (F اثر متقابل) به غیر از راهبردهای (نشخوارگری، پذیرش، تمرکز مجدد مثبت و فاجعه انگاری) و مولفه TAF اخلاقی در سایر راهبردها و مولفه ها در سطح (۰۵/۰ > p) معنادار میباشد.. نتیجه گیری: یافته ها حاکی از تفاوت معنادار بین زوجین متقاضی طلاق و عادی از نظر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و مولفه های آمیختگی اندیشه-کنش میباشد، این نتایج نقش و اهمیت چنین متغیرهای را در پایداری روابط زناشویی خاطر نشان میسازد.

کلیدواژه ها

تنظیم شناختی هیجان, آمیختگی اندیشه-کنش, زوجین متقاضی طلاق, زوجین عادی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.