سنجش مطلوبیت پیاده مداری بر اساس مولفه های کیفی پیاده روی (مطالعه موردی: مرکز تجاری شهرکرمان)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی، دوره: 23، شماره: 67
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOP-23-67_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 193
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اصغر عبدالهی

عضو هیات علمی گروه جغرافیا- دانشگاه شهید باهنر کرمان

حجت الله شرفی

عضو هیات علمی گروه جغرافیا- دانشگاه شهید باهنر کرمان

مجتبی سلیمانی دامنه

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه شهید باهنر کرمان. کرمان. ایران

چکیده

    پیاده­راه­ها نقش مهمی در حیات مدنی جامعه دارند و می­توانند سرزندگی به مناطق مرکزی شهر آورده و مردم را تشویق به حضور داوطلبانه در شهر کند. با ورود اتومبیل به شهرها  نقش پیاده در شکل­گیری فضاهای شهری کمتر شده و از اهمیت آن کاسته شده است. با توجه به این امر، هدف پژوهش حاضر، سنجش مطلوبیت پیاده­مداری در مرکز تجاری شهر کرمان می­باشد. روش تحقیق توصیفی-­تحلیلی مبتنی بر شیوه میدانی(پرسش­نامه) می­باشد. جامعه آماری پژوهش شامل افراد پیاده­رو و ساکن مرکز تجاری شهر کرمان می­باشد که به صورت تصادفی، ۲۸۴ نفر از افراد پیاده­رو و ساکن در طول یک هفته و ۳۰ نفر از متخصصین، به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. پایایی داده­ها بوسیله آزمون کرونباخ ۸۱۸/۰ محاسبه شد. برای تحلیل داده­ها از ­رگرسیون گام به گام و تی دو نمونه­ای مستقل، همچنین جهت اولویت­بندی و ضریب اهمیت معیارها، از تکنیک­ BWM در قالب نرم­افزار LINGO استفاده شد. نتایج رگرسیون گام به گام حاکی از آن است که مولفه فعالیت اجتماعی با بتای ۲۴۹/ بیشترین تاثیر و مولفه ایمنی و امنیت با ضریب بتای ۱۳۸/ کمترین تاثیر را بر پیاده­روی مرکز تجاری شهرکرمان دارد. نتایج تی دو نمونه مستقل نشان می­دهد در سطح معناداری (۰۵/۰) درصد بین میانگین سنجش وضعیت پیاده­روهای مرکزی تجاری از دید دو جامعه افراد پیاده(۲۸/۲) و متخصصین(۲۹/۲) اختلاف معناداری وجود ندارد و هر دو جامعه وضعیت پیاده­مداری مرکز تجاری شهر کرمان را بر اساس مولفه­های کیفی پیاده­روی، در وضعیت نامطلوب سنجیده­اند. نتایج مدل BWM  نشان می­دهد که شاخص ایمنی و امنیت با مقدار ۱۶۹/۰ در رتبه اول و نفوذ­پذیری و دسترسی با مقدار ۱۴۷/۰ در رتبه دوم، ساختار، فرم با مقدار ۱۴۲۶/۰در رتبه سوم، جذابیت و سرزندگی با مقدار  ۱۴۲۲/۰در رتبه چهارم، تسهیلات با ۱۳۸/۰مقدار در رتبه پنجم، کاربری­های مختلط با مقدار ۱۳۵/۰در رتبه ششم و نهایتا معیار فعالیت­های اجتماعی یا مقدار ۱۲۳/۰در رتبه هفتم قرار گرفت.

کلیدواژه ها

مطلوبیت پیاده مداری, مولفه های کیفی پیاده روی, مرکز تجاری, شهر کرمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.