بررسی و مقایسه غلظت و پراکنش الیاف آزبست در مناطق مسکونی ، تجاری و معابر ترافیکی در شهرتهران
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 13، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_SCJS-13-1_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 343
نویسندگان
دانشگاه آزاد اسلامی،
دانشگاه شهید بهشتی
دانشگاه آزاد اسلامی،
چکیده
چکیدهامروزه شهر تهران به واسطه ترافیک و استفاده غیرضروری از خودروهای شخصی به یکی از شهرهای آلوده دنیا تبدیل شده است. علاوه بر انتشار بسیاری از گازهای آلاینده و ذرات معلق، وجود الیاف آزبستی نیز در هوای شهر تهران دور از ذهن نیست. در این تحقیق اندازهگیری غلظت آزبست طی یک سال (۹۲-۱۳۹۱ )در ماههای مختلف و نقاط معینی در شهر تهران انجام شد. در این مدت غلظت آزبست در ۲۰۰ نمونه در حدود ۵۰ ایستگاه سنجش در مناطق مسکونی، تجاری - اداری و ترافیکی با توجه به سال، فصل، ماه و منطقه، مورد تحلیل قرار گرفت. نمونهبرداری، آنالیز و تعیین میزان غلظت آزبست مطابق با روش نایوش انجام شد. بر این اساس برای جمعآوری نمونهها، از ۵ دستگاه پمپهای فردی با دبی ۴ لیتر بر دقیقه استفاده شد و در مدت ۸ تا ۱۲ ساعت در طی روز، نمونهها بر روی فیلترهای غشایی با قطر ۲۵ میلیمتر جمعآوری گردید. نمونهها پس از آمادهسازی در آزمایشگاه معتمد آ زبست با استفاده از میکروسکوپ فازکنتراست و پولاریزان تعیین مقدار شدند. نتایج حاصل از میانگین غلظت آزبست در نمونهها، با نتایج ارایه شده از سوی سازمان جهانی بهداشت در آمریکا در سال ۱۹۹۸( ۵-۱۰ × ۵ فیبر برمیلیلیتر به عنوان استاندارد) مقایسه شد و در نهایت نتایج طبق مقایسه های آماری و با استفاده از نرم افزارسرفر تحلیل گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که بیشترین میزان غلظت آزبست (۰۰۹/۰ فیبر در میلیلیتر) در فصل زمستان مشاهده شد. میانگین غلظت این الیاف (۰۰۴۵/۰ فیبر در میلی لیتر )در ماه اسفند از سایر ماه های اندازه گیری شده بیشتر بود. این در حالی است که غلظت این آلاینده در شهرهای نسبتا پاک ۰۰۰۰۵/۰ فیبر در میلیلیتر میباشد. بررسی نتایج حاصله بیانگر بیشترین غلظت الیاف آزبست در ماههای پایانی سال و درمعابر ترافیکی میباشد.کلیدواژه ها
الیاف آزبست, غلظت, سنجشاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.