تاثیر ماده مادری و کاربری اراضی بر تغییرات غلظت عناصر نیکل، سرب و روی (مطالعه موردی: دشت مشهد)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJS-12-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طیبه صفری

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

غلامحسین حق نیا

استاد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

شمس الله ایوبی

استاد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

امیر فتوت

دانشیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

علی کریمی

دانشیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

بهمنظور بررسی تاثیر ماده مادری و کاربری اراضی بر تغییرات غلظت۰- عناصر نیکل، سرب و روی، تعداد ۱۸۱ نمونه خاک سطحی ( ۱۰سانتی متر) در محدوده ای بهگستردگی حدود ۱۵۰۰ کیلومترمربع درمحدوده دشت مشهد، از ۱۲ واحد ترکیبی ماده مادری -کاربریمتفاوت برداشت شد. غلظت عناصر سنگین به روش عصاره گیری ب اتیزاب سلطانی اندازه گیری شد. در مواد مادری فوق بازی -دگرگونی،۲۰۵ و / میزان نیکل در دو کاربری مرتع و شهری بهترتیب با میانگین ۸۶۸/۹ میلی گرم در کیلوگرم، اختلاف معنی داری با هم داشتند. در۶۲ میلیگرم / ۴۳ تا ۹ / حالی که در سایر خاک ها، مقدار این عنصر از ۲بر کیلوگرم متغیر بود و تحت تاثیر کاربری قرار نداشت. در همه۲۵ تا / ۸۴ و سرب با میانگین ۱ / ۴۸ تا ۷ / واحدها، روی با میانگین ۸۳۶/۱ میلی گرم در کیلوگرم، با دامنه تغییرات کم تری نسبتبه نیکل،کم تر تحت تاثیر مواد مادری قرار داشتند. روی در واحدهای با موادمادری دگرگونی، اندکی بیش تر از سایر مواد مادری بود. مقدار سرب وروی در کاربری شهری (فقط در مواد مادری فوق بازی -دگرگونی)نسبت به کاربریهای کشاورزی و مرتع حدود ۴۰ درصد بیشتر بود کهنشاندهنده ورود این عناصر از منابع آلاینده بیرون از سامانه خاک بود.افزایش روی و سرب در کاربری شهری می تواند متاثر از فعالیت هایصنعتی و شهری باشد

کلیدواژه ها

عناصر سنگین, آلودگی خاک, سنگ های فوق بازی, بینالود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.