بررسی اثر تداخل گل جعفری در مخلوط با گوجهفرنگیبر ترکیب و تنوع علفهای هرز

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJS-11-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 288
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا کوچکی

استادگروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

قربانعلی اسدی

استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

رضا قربانی

استادگروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

الهام عزیزی

استادیار گروه زراعت، دانشگاه پیام نور، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثرات دگرآسیبی گل جعفری ۱ بر ترکیب و تنوع علف های هرز گوجهفرنگی ۲، آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده بر - پایه طرح بلوک های کامل تصادفی، با سه تکرار در سال زراعی ۱۳۹۰ ۱۳۸۹ ، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا درآمد. تیمارهای مورد بررسی شامل سه رقم گوجه فرنگی (جینا، فلات و استرین های تکترک) و پنج الگوی کشت (تک کشتی گوجهفرنگی و کشت مخلوط ردیفی گوجهفرنگی گل جعفری خارجی ۱:۳ و ۱:۴ ) بود. نتایج نشان داد که در ،۱:۲ ، با نسبتهای ۱:۱ نمونه برداری اول، بیشترین تراکم عل فه ای هرز در واحد سطح در ۹۶ بوته در متر مربع مشاهده شد. / تککشتی گوجه فرنگی به تعداد ۷۸ کشت مخلوط گوجه فرنگی و گل جعفری با نسبت ۱:۳ دارای کمترین ۶۲ بوته در متر مربع بود. در نمونهبرداری / تراکم علف هرز به تعداد ۳۷ دوم، کم ترین تراکم علف های هرز در کشت مخلوط گوجهفرنگی و گل جعفری با نسبت ۱:۳ مشاهده شد. وزن خشک کل علف ه ای هرز در نمونه برداری اول کم تر از نمونه برداری دوم بود و در هر دو مرحله نمونهبرداری، بیشترین وزن خشک کل علفهای هرز در الگوی مخلوط با نسبت ۱:۳ مشاهده شد. تغییر نوع الگوی کاشت منجر به تغییر شاخص های تنوع شانون، مارگالوف و سیمپسون علف ه ای هرز شد . کم ترین مقادیر شاخص های مورد بررسی در الگوی ک اشت مخلوط گوجه فرنگی و گل جعفری با نسبت ۱:۱ مشاهده شد. همچنین رابطه رگرسیونی مثبت و معنیداری بین شاخصهای تنوع (شانون، مارگالوف و سیمپسون) حشرات با شاخصهای تنوع علفهای هرز به دست آمد.

کلیدواژه ها

تک کشتی, دگرآسیبی, شاخصهای تنوع, عل فه ایهرز, کشت مخلوط

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.