بررسی وضعیت فلزات سنگین خاکهای غرب شهر تهران(مطالعه موردی: پارک جنگلی چیتگر)
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 11، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_SCJS-11-1_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 286
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی علوم خاک، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج
دانشیار گروه مهندسی علوم خاک، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
استاد گروه مهندسی علوم خاک، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج
چکیده
در دهه های اخیر شاهد رشد روزافزون صنایع و حجم ترافیک جاده ای کلانشهر تهران، و درنتیجه ورود میزان زیادی آلودگی به محیطزیست این شهر بودهایم. در این پژوهش، به منظور بررسی وضعیت فلزات سنگین خاک در تهران، پارک جنگلی چیتگر و زمینهای اطراف آن مورد مطالعه قرار گرفت. ۱۱۶ نمونه خاک سطحی با استفاده از روش شبکهبندی منظم و با فاصله ۲۵۰ متر برداشته شد. غلظت کل هفت فلز سنگین سرب، نیکل، کادمیوم، روی، آهن، منگنز و مس اندازه گیری شد و با استفاده از تکنی ک ه ای زمین آمار در محیط مورد تحلیل قرار گرفتند . نتایج تحلیل GS+ و GIS نرم افزارهای سمیواریوگرام و بررسی نقشه های تولیدشده نشان داد که تغییرات مکانی فلزات کادمیم، روی، سرب، نیکل، منگنز و مس خ اکه ای منطقه مطالعاتی، تحت تاثیر فعالیتهای صنعتی بوده است. از این بین با (C۰/(C۰+C) مقدار کادمیم با بیشترین نسبت ناگت به واریانس کل مقدار ۷۱ درصد و دامنه پایین ۸۰۰ متر و همچنین ضریب تغییرات ۵۹/۰ ) بیش از سایر فلزات تحت تاثیر این فعالیتها بوده است ، در ) حالی که مقدار آهن خاک با مقدار دامنه ۲۶۳۸ متر و ضریب تغییرات ۱۴ ) نسبت به دیگر عناصر کمتر تحت تاثیر / بسیار پایین ( ۰ فعالیت های انسانساز قرار داشت و پراکنش آن تحت تاثیر شرایط طبیعی خاک بود. مقایسه مقدار کل عناصر با شاخصهای جهانی نشان داد که هیچکدام از فلزات به حد سمیت نرسیده بودند اما به وضوح تحت تاثیر فعالیت صنعتی در سطح منطقه قرار گرفته بودند که احتمال بروز سمیت در آینده را هشدار میدهد. لذا در برنامه ریزی و مدیریت شهری و صنعتی باید مورد توجه قرار گیرد.کلیدواژه ها
پارک جنگلی چیتگر, خاک های شهری, زمین آمار, فلزات سنگین خاکاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.