ارزیابی مصرف سوخت در مزارع تولید گندم در گرگان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJS-9-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 244
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین رجبی

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واخد بجنورد

افشین سلطانی

استاد گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

بیتا وحیدنیا

کارشناس شرکت بهینه سازی مصرف سوخت

ابراهیم زینلی

استادیار گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

الیاس سلطانی

استادیار گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

با توجه به مصرف بی رویه سوخت های فسیلی که امروزه در کشور ما در جریان است و انتشار گاز های گلخانه ای ناشی از مصرف سوخت های فسیلی که خطرهای زیادی برای محیط زیست و در نتیجه انسان به همراه دارد، تمام تلاش ها بر آن است که مصرف انرژی به ویژه سوخت های فسیلی تا حد امکان کاهش یابد . بخش کشاورزی نیز از این موضوع مهم وحیاتی مستثنی نیست . هدف از این تحقیق عبارت بود از (۱) برآورد میزان سوخت مصرفی و انرژی مربوطه در تولید گندم در گرگان (۲) برآورداثر زیست محیطی مرتبط با مصرف سوخت با استفاده از شاخص پتانسیل گرمایش جهانی ، و (۳) ارائه پیشنهادهایی جهت بهینه سازی مصرف سوخت در تولید گندم در گرگان . جمع آوری داده ها از طریق نظارت بر ماشین آلات و نهاده های مصرفی (سوخت )در طول عملیات زراعی در ۶ مزرعه تولید گندم جمع آوری شد.آنالیز داده ها در سه بخش مصرف سوخت ، انرژی سوخت مصرفی و تولید گازهای گلخانه ای ناشی از سوخت مصرفی صورت گرفت . میزان مصرف سوخت در این ۶ مزرعه ، بین ۵۳ الی ۱۲۳ لیتر درهکتار و همچنین انرژی حاصل از آن بین ۲۰۲۶ الی ۴۶۶۴ مگاژول درهکتار متغیر بود. بررسی ها نشان داد که عملیات تهیه زمین با ۵/۵۹ درصد بالاترین سهم را در مصرف سوخت داشته است و به دنبال آن عملیات برداشت، آبیاری و کاشت هر کدام به ترتیب با ۵/۱۰ ، ۴/۹ و ۱/۸ درصد در رتبه های بعدی قرار داشتند. همچنین متوسط تولید گازهای گلخانه ای CO۲ CH۴, ، و (N۲O ناشی از مصرف سوخت های فسیلی در این ۶ مزرعه ، معادل ۲۴۴ کیلوگرم CO۲ در هکتار بود. نتیجه گیری شد که با مدیریت زراعی مناسب تر و انجام تحقیقات بیشتر امکان صرفه جویی در مصرف سوخت و کاهش تولید گازهای گلخانه ای وجود دارد

کلیدواژه ها

انرژی, پتانسیل گرمایش جهانی, گندم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.