تاثیر کودهای زیستی و سبز (گندم زمستانه) در ترکیب با منبع تلفیقی نیتروژن(شیمیایی – دامی ) برخصوصیات کمی و کیفی آفتابگردان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJS-9-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 166
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز شوقی کلخوران

دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

امیر قلاوند

دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

سید علی محمد مدرس ثانوی

استاد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

به منظور بررسی خصوصیات کمی و کیفی آفتابگردان (Helianthus annuus L.) تحت تاثیر کود زیستی و گندم زمستانه به عنوان کود سبز در ترکیب با منبع تلفیقی نیتروژن (شیمیایی – دامی ) ، آزمایشی در سال زراعی ۱۳۸۷ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران اجرا گردید . این آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلو ک های تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. عامل اصلی ۷ سطح کود شامل : F_۱ (۱۰۰ درصد دامی ) ، F_۲ (۲۵ درصد شیمیایی و ۷۵ درصد دامی ) ، F_۳ (۵۰ درصد شیمیایی ۵۰ درصد دامی ) ، F_۴ (۷۵ در صد شیمیایی و ۲۵ در صد دامی ) ، F_۵ (۱۰۰ درصد شیمیایی) ، F_۶ (کود سبز و ۵۰ درصد شیمیایی و ۵۰ درصد دامی ) F_۷ ( کود سبز و ۲۵ درصد شیمیایی و ۷۵ در صد دامی ) و تیمار با باکتری های افزاینده رشد (ازتوباکتروآزوسپریلوم ) به عنوان عامل فرعی در ۲ سطح شامل : I_۱ (بذرهای تلقیح شده) و I_۰ (بذرهای تلقیح نشده) بود . نتایج به دست آمده نشان داد که عملکرد دانه ، بیولوژیک واجزای عملکرد به طور معنی داری در سیستم های تغذیه تلفیقی بیشتر از سایر سیستم های شیمیایی و آلی بود. تیمار F_۶ در بین تیمارهای سیستم تغذیه عملکرد دانه (۵/۲۰۳۴ کیلوگرم در هکتار ) ، وزن طبق (۰۶/۹۰ گرم )، قطر طبق (۴۰/۱۹ سانتی متر)، وزن هزاردانه (۹۹/۶۷ گرم ) و تعداد دانه در طبق (۵/۹۲۵ ) بیشتری را به خود اختصاص داد(F۶> F۳> F۴> F۷> F۲> F۵> F۱ تلقیح بذر ها با باکتری های افزاینده رشد موجب بهبود اجزای عملکرد، عملکرد دانه و بیولوژیک،درصد پروتئین وروغن وبهبود کیفیت روغن آفتابگردان در مقایسه با تیمار شاهد شد. با افزایش سهم کود دامی در سیستم های مختلف تغذیه وبا استفاده از کودزیستی باکتریایی ، میزان اسیدهای چرب به طور معنی داری کاهش و اسیدهای چرب غیر اشباع (اولئیک و لینولئیک) افزایش یافتند.

کلیدواژه ها

آفتابگردان, سیستم های تغذیه تلفیقی, کود زیستی, کود سبز, نیتروژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.