برآورد خسارت اقتصادی گاز NO۲ بر مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی شهروندان تهرانی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJS-15-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 195
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عطیه پناهی

گروه هوافضا، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

فتح الله امی

گروه هوافضا، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

یوسف رشیدی

گروه فن آوری های محیط زیست، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

سابقه و هدف: آلودگی هوا به طرق گوناگونی می تواند آثار زیانبار کوتاه مدت و بلند مدت بر سلامت انسان ها بگذارد. البته آسیب پذیری افراد مختلف در مقابل آلودگی هوا متفاوت است. برخی بیماری ها مانند آسم و بیماری قلبی ریوی در مقابل آلودگی هوا تشدید می شوند. آلودگی هوا رشد جنین را کند کرده و باعث کاهش بهره ی هوشی در کودکان می شود. همچنین آمار مراجعه به اورژانس در شهر تهران بر اثر افزایش فشار خون و حملات قلبی در روزهای ناسالم به طرز معناداری افزایش می یابد. هزینه های درمانی و کاهش بهره وری در محل کار می تواند سالانه میلیاردها دلار هزینه بر جامعه تحمیل کند. مواد و روش ها: در این پژوهش هدف تعیین هزینه اقتصادی گاز NO۲ بر مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی شهروندان تهرانی با استفاده از نرم افزار تعیین اثرات بهداشتی می باشد. برای این هدف، شهر تهران جهت بررسی انتخاب گردید. ابتدا داده های اولیه مربوط به سال ۱۳۹۲ از سازمان های متولی اخذ شد. پس از آن این اطلاعات از واحد حجمی (ppb) به واحد جرمی(g/m۳) تبدیل گردیده و سپس اطلاعات لازم شامل تعداد روزهای آلوده در غلظت های مختلف آلاینده NO۲ و میانگین سالانه زمستان و تابستان، صدک سالیانه و اطلاعات مربوط به ایستگاه هایی با بیشترین و کمترین آلودگی استخراج گردید. ورودی های لازم در نرم افزار AirQ قرار داده شد و خروجی نرم افزار بصورت مرگ و میر قلبی بر اثر آلاینده NO۲ اخذ گردید. خروجی نرم افزار سپس توسط آمار اخذ شده از سازمان بهشت زهرا(س) و روش های تعیین خسارت از جمله دیه، VSL و درآمد، تبدیل به مقادیر اقتصادی گردید. نتایج و بحث: بطور کلی نتایج نشان داد که در مجموع تعداد موارد تجمعی مرگ و میر قلبی در اثر گاز NO۲ در سال ۱۳۹۲، تعداد ۳/۸۲۷ مورد بوده و از این تعداد ۲/۳۴۸ مورد زن، ۷/۴۵۱ مرد و ۴/۲۶ مورد کودک بوده اند و میانگین سنی کل (زن+مرد+کودک) ۹/۵۱ سال می باشد که اگر این میزان از امید به زندگی در ایران که از بدو تولد ۷۳ سال می باشد کم شود، ۱/۲۱ سال بدست می آید که تعداد سال های از دست رفته عمر در اثر آلودگی ناشی از گاز NO۲ در موارد مرگ و میر قلبی در سال ۱۳۹۲ می باشد. اطلاعات بدست آمده یکبار بصورت فراوانی تجمعی و یکبار در فواصل مختلف غلظت آلاینده (بین غلظت های ۴۰۰> g/m۳ > ۱۰) در نظر گرفته شد. همچنین برآورد خسارت اقتصادی ناشی از آلاینده NOx نشان داد، بیشترین میزان مرگ و میر قلبی از نظر تعداد موارد مربوط به غلظت NO۲ بین g/m۳۹۹-۹۰ می باشد. میزان خسارت اقتصادی با استفاده از سه روش دیه، VSL و درآمد، محاسبه گردید. هزینه های اقتصادی تحمیل شده با استفاده از روش دیه در فراوانی تجمعی مبلغ ۱۰۱۱×۴/۷ ریال و در غلظت های NO۲ بین g/m۳ ۹۹-۹۰ که از نظر تعداد بیشترین مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی (بین غلظت های ۴۰۰> g/m۳ > ۱۰) را به خود اختصاص داده، مبلغ۸۰.۴۵۰.۶۶۵.۰۰۰ ریال بدست آمد. نتایج بدست آمده از روش VSL نیز مبلغ ۹.۴۳۱.۲۲۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال برای فراوانی تجمعی مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی در سال ۱۳۹۲ و مبلغ ۱.۰۲۰.۳۰۰.۰۰۰ ریال را برای غلظت هایg/m۳ ۹۹-۹۰ آلاینده NO۲، نشان می دهد. این مبالغ همچنین از روش درآمد بصورت ۶۰۰ میلیارد ریال (برای فراوانی تجمعی) و۱۰۱۰×۵/۶ ریال (در غلظت g/m۳ NO۲ ۹۹-۹۰) می باشد.نتیجه گیری: بطور کلی نتایج این مطالعه نشان داد بین فواصل مختلف غلظت الاینده NO۲ بیشترین میزان مرگ و میر قلبی مربوط به غلظت g/m۳ ۹۹-۹۰ می باشد. در نهایت نتایج نشان داد بین سه روش بیمه، VSL و درآمد بیشترین خسارت اقتصادی مربوط به روش VSL بوده است.

کلیدواژه ها

هزینه اقتصادی, AirQ, روش دیه, روش VSL, روش درآمد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.