برآورد کشش های جانشینی نهاده انرژی در تابع تولید کلان اقتصاد ایران به روش CES دو مرحله ای
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و الگو سازی ( اقتصاد سابق)، دوره: 7، شماره: 26
- کد COI اختصاصی: JR_ECOJ-7-26_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 416
نویسندگان
دانشجوی دکتری گروه اقتصاد دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه اصفهان
گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی، دانشگاه شهید بهشتی
چکیده
آمار و ارقام مربوط به انرژی حاکی از آن است که کشور ایران از نظر شاخص های مصرف و بهره وری انرژی در مقایسه با متوسط جهانی در وضعیت مناسبی قرار ندارد. یکی از راهکارهای اصلاح نحوه بکارگیری این نهاده، افزایش قیمت های نسبی انرژی عنوان شده است. اما پیش فرض اساسی برای اثربخش بودن افزایش قیمت به هدف استفاده بهینه از انرژی، این است که در فرایند تولید، امکان جانشین ساختن نهاده انرژی با سایر نهاده ها برای بنگاه فراهم باشد؛ چراکه در غیر این صورت، به جای جانشین ساختن انرژی با سایر نهاده ها، افزایش قیمت انرژی از طریق افزایش هزینه های تولید، اثر تورمی برجای خواهد گذاشت. لذا محاسبه صحیح کشش جانشینی انرژی با سایر نهاده های تولید، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به همین منظور، در این مطالعه، یک تابع تولید کشش جانشینی ثابت (CES) برای اقتصاد ایران تصریح و برآورد شده است. با توجه به اینکه در فرم اولیه این تابع تنها دو نهاده تولیدی وجود دارند، با تعریف مفهوم نهاده ترکیبی، سه تصریح متفاوت برای تابع تولید در نظر گرفته و به روش غیر خطی برآورد شدند. نتیجه این برآورد نشان می دهد در ایران، کشش جانشینی بین نهاده انرژی و نهاده های کار و سرمایه، پایین است و ساختار تولیدی موجود برای بنگاه های تولیدی امکان جانشینی را به سهولت فراهم نمی کند. نتیجه این امر این است که افزایش قیمت در کوتاه مدت بیش از اینکه به جانشینی نهاده ها و افزایش بهره وری انرژی منجر شود، باعث کاهش تولید و افزایش قیمت خواهدشد.کلیدواژه ها
تابع CES, کشش جانشینی, نهاده انرژی, برآورد غیرخطیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.