تاثیر تسهیلات اعطایی بانک جهانی بر سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه منا: درس هایی برای ایران

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و الگو سازی ( اقتصاد سابق)، دوره: 1، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOJ-1-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کریم آذربایجانی

عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان

سید کمیل طیبی

گروه اقتصاد دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه اصفهان

رامین اسلامی

کارشناس ارشد اقتصاد

چکیده

سرمایه­گذاری و انباشت سرمایه ناشی از آن، کلید رشد اقتصادی هر کشور به شمار می آید. یکی از مهم­ترین مشکلات و عوامل بازدارنده برای سرمایه­گذاری در کشورهای در حال توسعه، کمبود و فقدان منابع مالی مطمئن داخلی است. از این­رو، اعتبارات دریافتی از موسسات توسعه­ای در سطح بین­الملل یکی از منابع موجود جهت تامین مالی بخشی از نیازهای سرمایه­گذاری کشورهای در حال توسعه است. برخی از این موسسات مانند بانک جهانی برای اهدافی مانند کاهش فقر و ارتقای سطح توسعه کشورها تلاش می­کنند. با این حال ممکن است ورود این نوع تسهیلات به اقتصاد این کشورها اثرات نامطلوبی را به ­دنبال داشته باشد. در این مطالعه، الگویی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی طراحی شده که تابعی از سرمایه­گذاری بخش دولتی، تولید ناخالص داخلی، نرخ تورم و تسهیلات اعطایی بانک جهانی است. در الگوی مورد نظر، ۱۰ کشور حوزه منا با سری زمانی ۱۹۷۰ تا ۲۰۰۶ به روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) برازش شده است. نتایج حاصل از تخمین الگوی مورد بحث، نشان داده­اند که اثر اعتبارات اعطایی بانک جهانی بر سرمایه­گذاری بخش خصوصی منفی و موجب کاهش در سرمایه­گذاری بخش خصوصی شده است. همچنین تاثیر سرمایه­گذاری بخش دولتی بر سرمایه­گذاری بخش خصوصی موجب به وجود آمدن اثر درون­رانی شده و تاثیر تغییر نرخ تورم بر تغییرات سرمایه­گذاری بخش خصوصی دارای علامت منفی است که این اثر مورد انتظار است.

کلیدواژه ها

بانک جهانی, تسهیلات, سرمایه گذاری, گشتاورهای تعمیم یافته(GMM)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.