تحلیل و اولویت بندی شاخص های استراتژی توسعه شهری در محلات منطقه هشت شهر شیراز

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: جغرافیا و پایداری محیط، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GERAZ-9-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 343
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عیسی ابراهیم زاده

استاد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

مصطفی ایستگلدی

استادیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه زابل، زابل، ایران

فاضل حاجی زاده

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

چکیده

رویکرد استراتژی توسعه شهری به مثابه برنامه­ای استراتژیک و در پاسخ به ناکارآمدی مدیریتی و کاهش کیفیت زندگی شهرها از سال ۱۹۹۹ با هدف کاهش فقر، توسعه پایدار و ارتقای مشارکت و ایجاد حکمروایی خوب شهری مطرح شد. در این میان یکی از محورهای استراتژی توسعه شهری، رویکرد محله­محوری و توجه به محلات شهری بوده است. از این­رو، پژوهش حاضر به اولویت­بندی محلات (درب شازده، بازار مرغ، سنگ­سیاه و سردزک) منطقه هشت شهر شیراز براساس اصول چهارگانه استراتژی توسعه شهری (حکمروایی خوب شهری، بانکی­بودن، زیست­پذیری و رقابتی بودن) پرداخته است. داده­های مورد نیاز پژوهش از راه مطالعات کتابخانه­ای و تکمیل پرسش نامه گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش پیش رو را شهروندان چهار محله از محلات منطقه هشت شهر شیراز (۲۴۸۷۱ = N) تشکیل داده است که با استفاده از فرمول کوکران ۳۱۸ نفر انتخاب و پرسش­نامه متناسب با جمعیت هر محله به صورت تصادفی ساده در سطح محلات توزیع و تکمیل شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده­ها از نرم­افزار اس.پی.اس.اس و آزمون آماری تی تک نمونه­ای و برای سطح­بندی محلات از مدل رال اسپیای بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از آزمون تی تک­نمونه­ای بیانگر آن است که میانگین­های کلی شاخص­های استراتژی توسعه شهری در سطح محلات مزبور در سطح نامطلوبی به­سر می­برد؛ همچنین یافته­های مدل یادشده نشان­دهنده آن است که از مجموع محلات مورد مطالعه، محلات سردزک و درب شازده، به­ترتیب با کسب رتبه اول و دوم و با امتیاز نهایی ۵۱۰۹/۰ و ۴۶۳۴/۰ در سطح تا حدی برخوردار و محلات بازار مرغ و سنگ­سیاه به ترتیب با امتیاز نهایی ۱۶۳۸/۰ و ۰۰۵۲/۰ در سطح بسیار محروم قرار دارند.  

کلیدواژه ها

استراتژی توسعه شهری, مدل رال اسپیای, محلات منطقه هشت, شهر شیراز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.