ارزیابی سناریونگاری مشارکتی در آینده پژوهی محیط زیست منطقه ۱ شهر تهران
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: مجله جغرافیا و پایداری محیط، دوره: 9، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_GERAZ-9-2_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 357
نویسندگان
گروه جغرافیای انسانی و آمایش، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
گروه جغرافیای انسانی و آمایش، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
گروه جغرافیای انسانی و آمایش، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده
امروزه مسائل محیط زیستی به قدری دامنه پیدا کرده است که قلمرو آن ها دیگر به مسائل فنی ختم نمیشود؛ بهگونهای که مسائل زیست محیطی بهطور کلی مفهوم اجتماعی دارند. مشارکت شهروندی و سناریونگاری مشارکتی با پیروی از نظریه کنش ارتباطی هابرماس، یکی از رویکردهای جدید برنامه ریزی راهبردی بهشمار میرود. نقش فعال شهروندان در ترسیم آینده محیط زندگی خود و اقدام اجتماعی درخصوص کاهش تهدیدات آتی محیط زیستی، با رفتارهای حفاظتی محیط زیست شهری، ازجمله رویکردهای جدید در مشارکت شهروندی است. هدف اصلی نوشتار پیش رو ارزیابی سناریونگاری مشارکتی با رویکردی میان رشته ای در آینده پژوهی محیط زیست شهری است. روش نمونهگیری در پژوهش حاضر بهشیوه سهمیهای و نظاممند بوده که با توجه به روش پژوهش ترکیبی و چندمرحله ایبودن پرسشنامه تعداد هشتاد نفر برای جامعه نمونه انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزارهای میکمک و اس.پی.اس.اس. استفاده شده و برای سناریونگاری از روش شبکه تجارت جهانی و بهمنظور بررسی میزان مشارکت از آزمون لون و تی بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش نشان میدهد که محیط زیست منطقه مورد مطالعه تحت تاثیر دو محور اصلی «مدیریت بهینه فضای شهری» و «مشارکت شهروندان» است که درنتیجه آن، چهار سناریو تدوین شد؛ همچنین نتایج دیگر نشان میدهد که سطح معنیداری برای سه شاخص آگاهی شهروندی، رفتار محیط زیستی و مسئولیت پذیری شهروندی در بین دو گروه پژوهش کمتر از ۰۵/۰ است که این نشان میدهد سناریونگاری مشارکتی به مثابه روشی کاربردی بهمنظور برنامهریزی محیط زیست منطقه ۱ شهر تهران از کارآیی لازم برخوردار بوده و میتوان از این رویکرد برای مدیریت مسائل محیط زیستی در مراکز تصمیمگیری و سیاست گذاری شهری بهره جست.کلیدواژه ها
سناریونگاری, مشارکت, محیط زیست, آینده پژوهی, شهر تهراناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.