مطالعه کیفی رانندگی غیرهنجارمند

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_POK-13-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 318
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا صادقی فسایی

دانشیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران

سید احسان خیرخواه زاده

کارشناس ارشد پژوهش علوم اجتماعی

چکیده

فراوانی حوادث ناشی از رانندگی غیر هنجارمند و هزینه های مرتبط با آن، امروزه به عنوان یکی از مسائل مهم اجتماعی در جامعه ما مطرح است. اگرچه تا به حال تحقیقات پراکندهای در مورد نتایج رانندگی غیر هنجارمند و هزینه های ناشی از آن صورت پذیرفته، اما به نظر می رسد اصل موضوع که همان رفتار است به درستی مورد بررسی قرار نگرفته است. تمرکز بر روی تحلیل رانندگی غیر هنجارمند به عنوان یک رفتار اجتماعی، زمینه هایی را برای شناسایی عوامل، توجیهات، مشکلات و خطرات مربوط به آن فراهم می سازد. این مقاله پیشنهاد می کند که رفتار عاملان اجتماعی (رانندگان) و عدم کنترل درونی از مهم ترین جهاتی است که به طور بالقوه می تواند در تبیین رانندگی غیرهنجارمند موثر باشد. کنترل درونی را می توان به عنوان مکملی مهم و انکارناپذیر برای کنترل بیرونی دانست. به عبارتی دیگر، کنترل بیرونی هنگامی کارآمد خواهد بود که با کنترل درونی همراه باشد. درونی کردن قوانین و مقررات رانندگی و برقراری کنترل درونی در یک فراگرد دوطرفه و مستمر انجام می گیرد، و به نظر می رسد که رانندگان در درونی کردن این هنجارها و به کاربستن آن یک گیرنده و اجرا کننده صرف نبوده، بلکه به طور فعال مشارکت می کنند. مقاله حاضر که دریافتی از یک کار تحقیق کیفی و مصاحبه های عمیق می باشد، در جستجوی موانعی است که رانندگان در درونی کردن قوانین و مقررات رانندگی و برقراری کنترل درونی با آن روبرو هستند. براساس یافته های تحقیق می توان گفت عواملی نظیر نقص در فراگردهای اجتماعی شدن، عدم رضایت شغلی، عدم آگاهی نسبت به پیامدهای زیان بار تخلفات و موانع ارزشی ساختاری، از جمله موانع جدی است که درونی کردن قوانین و مقررات رانندگی و به تبع آن برقراری کنترل درونی را با مشکل مواجه می سازد، و در نتیجه زمینه را برای رانندگی غیرهنجارمند مهیا می سازد. بررسی عواملی که با رانندگی غیرهنجارمند مرتبط است، می تواند پیشنهادهای موثری را برای رانندگان از یک سو و نهادهای قانونی و اجرایی از سوی دیگر مطرح سازد.

کلیدواژه ها

کنترل اجتماعی/ کنترل درونی/ درونی کردن/ اجتماعی شدن/ قوانین و مقررات رانندگی/ اعتماد/ بوروکراسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.