بررسی روند تغییرات سطح پوشش برف در حوضه سفیدرود با استفاده از سنجش از دور

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: جغرافیا و پایداری محیط، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GERAZ-11-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 242
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هیرش انتظامی

گروه جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

فیروز مجرد

گروه جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

محمد دارند

گروه آب وهواشناسی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

هیمن شهابی

گروه ژئومورفولوژی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

چکیده

برف­خوان­ها یکی از مهم­ترین منابع تامین آب در ایران به­شمار می­روند. نوشتار پیش رو بر آن است که تغییرات گستره پوشش برف را در حوضه سفیدرود و زیرحوضه­های آن واکاوی کند. برای دستیابی به این هدف از تصاویر سنجنده مادیس محصول MOD۱۰cm در یک بازه زمانی نوزده ساله (۲۰۰۰-۲۰۱۹) بهره گرفته شد. پس از تجزیه و تحلیل تصاویر در محیط نرم­افزار انوی، سطح برف در هر تصویر محاسبه و بر پایه آن، مقادیر ماهانه برای تمام دوره آماری استخراج و به محیط نرم­افزار آرک جی.آی.اس. منتقل شد. برای بررسی روند تغییرات سالانه و فصلی از آزمون من-کندال اصلاح­شده و برای برآورد نرخ تغییرات از تخمین­گر شیب سن استفاده شد. بر پایه یافته ها می­توان دریافت که زمان شروع و پایان برف در حوضه سفیدرود و زیرحوضه­های آن دست خوش تغییرات بسیار جزئی بوده است. گستره برف­پوش حوضه از ماه اکتبر آغاز و پس از افزایش به­طرف دوره سرد سال، در ماه آوریل به کمترین حد خود می­رسد. ماه بیشینه پوشش برف در تمام زیرحوضه­ها ژانویه است. طی بازه زمانی مورد واکاوی، گستره برف در سال آبی ۲۰۰۷-۲۰۰۶ بیشینه و در سال ۲۰۱۰-۲۰۰۹ کمینه بوده است. یافته های حاصل از برازش آزمون ناپارامتریک من-کندال اصلا­­ح­شده روی سری­های زمانی سالانه گستره برفی حوضه بیانگر روند کاهشی و البته غیر معنی­دار در بخش اعظم سطح حوضه است، ولی گاه روندهای افزایشی ملایم نیز دیده می­شود. به­لحاظ پراکنش مکانی، در مناطق مرکزی و شرقی حوضه روند کاهشی معنی­دار گستره برفی دیده می­شود و نرخ کاهش سالانه آن در برخی مناطق یادشده ۷۷/۱۷% به­ازای هر دهه است. روندهای فصلی نیز کاهشی است. بیشترین نرخ کاهش مربوط به فصل زمستان است که در برخی مناطق به حدود ۳۳% به­ازای هر دهه نیز می­رسد. برف­خوان­ها یکی از مهم­ترین منابع تامین آب در ایران به­شمار می­روند. نوشتار پیش رو بر آن است که تغییرات گستره پوشش برف را در حوضه سفیدرود و زیرحوضه­های آن واکاوی کند. برای دستیابی به این هدف از تصاویر سنجنده مادیس محصول MOD۱۰cm در یک بازه زمانی نوزده ساله (۲۰۰۰-۲۰۱۹) بهره گرفته شد. پس از تجزیه و تحلیل تصاویر در محیط نرم­افزار انوی، سطح برف در هر تصویر محاسبه و بر پایه آن، مقادیر ماهانه برای تمام دوره آماری استخراج و به محیط نرم­افزار آرک جی.آی.اس. منتقل شد. برای بررسی روند تغییرات سالانه و فصلی از آزمون من-کندال اصلاح­شده و برای برآورد نرخ تغییرات از تخمین­گر شیب سن استفاده شد. بر پایه یافته ها می­توان دریافت که زمان شروع و پایان برف در حوضه سفیدرود و زیرحوضه­های آن دست خوش تغییرات بسیار جزئی بوده است. گستره برف­پوش حوضه از ماه اکتبر آغاز و پس از افزایش به­طرف دوره سرد سال، در ماه آوریل به کمترین حد خود می­رسد. ماه بیشینه پوشش برف در تمام زیرحوضه­ها ژانویه است. طی بازه زمانی مورد واکاوی، گستره برف در سال آبی ۲۰۰۷-۲۰۰۶ بیشینه و در سال ۲۰۱۰-۲۰۰۹ کمینه بوده است. یافته های حاصل از برازش آزمون ناپارامتریک من-کندال اصلا­­ح­شده روی سری­های زمانی سالانه گستره برفی حوضه بیانگر روند کاهشی و البته غیر معنی­دار در بخش اعظم سطح حوضه است، ولی گاه روندهای افزایشی ملایم نیز دیده می­شود. به­لحاظ پراکنش مکانی، در مناطق مرکزی و شرقی حوضه روند کاهشی معنی­دار گستره برفی دیده می­شود و نرخ کاهش سالانه آن در برخی مناطق یادشده ۷۷/۱۷% به­ازای هر دهه است. روندهای فصلی نیز کاهشی است. بیشترین نرخ کاهش مربوط به فصل زمستان است که در برخی مناطق به حدود ۳۳% به­ازای هر دهه نیز می­رسد. 

کلیدواژه ها

گستره برفی, سنجنده مادیس, آزمون من-کندال اصلاح شده, حوضه سفیدرود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.