ارائه الگوریتمی مبتنی بر باندهای انعکاسی و حرارتی مادیس برای شناسایی گستره طوفان های ماسه و گردوغبار در جنوب غرب آسیا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه کاوش های جغرافیایی مناطق بیابانی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GRD-9-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریناز فرهنج

پژوهشگاه هوافضا، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری

نادیا عباس زاده طهرانی

پژوهشگاه هوافضا- وزارت علوم، تحقیقات و فناوری

میلاد جانعلی پور

پژوهشگاه هوافضا، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری

چکیده

تجارب پیشین نشان داده است که با بکارگیری تصاویر سنجنده ی مادیس، می توان، طوفان های شن، ماسه و گرد و غبار (SDS) را مطالعه نمود، اما شاخص های شناسایی غبار موجود، قادر به آشکارسازی گرد و غبار با صحت و دقت بالا نیستند. در این مقاله، ترکیب خطی جدیدی متشکل از باندهای ۳، ۷، ۲۰، ۳۱ و ۳۲ مادیس برای شناسایی طوفان های گرد و غبار و جداسازی مناطق غبارآلود معرفی شده است. از این ترکیب برای شناسایی طوفان غبار رخ داده شده در ۲۶ و ۲۷ خرداد ماه ۱۳۸۷ استفاده شد. نتایج حاصل از این ترکیب با تصاویر غبار حاصل از شاخص های اختلاف دمای روشنایی میان باندهای ۳۲ و ۳۱ (BTD۳۲-۳۱)، اختلاف دمای روشنایی میان باندهای ۲۰ و ۳۱ (BTD۲۰-۳۱) و اختلاف نرمال شده ی گرد و غبار (NDDI) که از جمله مهمترین شاخص های شناسایی گرد و غبار هستند، مقایسه شد. نتایج، نشان داد که ترکیب معرفی شده، قادر به شناسایی SDS با دقت کلی بالای ۸۸ درصد است.یکی دیگر از ارزیابی های صورت گرفته،آشکارسازی طوفان غبار با استفاده از محصول عمق نوری هواویز (AOD) مادیس و مقایسه ی آن با تصاویر غبار بدست آمده از شاخص ها است. دقت کلی محاسبه شده برای تصویر غبار حاصل از شاخص معرفی شده در مقایسه با طوفان گرد و غبار جداسازی شده با AOD در مقایسه با شاخص های NDDI، BTD۲۰-۳۱ و BTD۳۲-۳۱ به ترتیب ۵%، ۸% و ۳۱% بالاتر بوده است. با توجه به اعتبارسنجی صورت گرفته شده، شاخص معرفی شده در شناسایی رخداد طوفان های شن، ماسه و گرد و غبار در غرب آسیا در مقیاس های بالا کارآ است.

کلیدواژه ها

طوفان های شن, ماسه و گرد و غبار, شاخص های شناسایی غبار, عمق نوری هواویز, غرب آسیا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.