ریزمقیاس نمایی تصویر مادیس به منظور تهیه نقشه تبخیر-تعرق روزانه با قدرت تفکیک تصویر لندست با استفاده از الگوریتم های SADFDT و STARFM

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نشریه سنجش از دور و GIS ایران، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_GIS-10-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید صالحی

دانشگاه تربیت مدرس

علی شمس الدینی

استادیار گروه سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشگاه تربیت مدرس

سید مجید میرلطیفی

دانشیار گروه مهندسی آبیاری و زهکشی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

داده های اخذ شده توسط سنجنده­های ماهواره­ای، به طور معمول به سه دسته تصاویر با قدرت تفکیک مکانی پایین، متوسط و بالا تقسیم می­شوند. بسیاری از تصاویر با قدرت تفکیک مکانی پایین و متوسط و قدرت تفکیک زمانی بالا، به­راحتی در دسترس کاربران هستند، در حالی­که تصاویر با قدرت تفکیک مکانی بالا، در اکثر مواقع دارای قدرت تفکیک زمانی بالایی نیستند و یا به صورت تجاری و با هزینه بالا در دسترس هستند. علاوه بر این، تصاویر با قدرت تفکیک مکانی بالا معمولا فاقد باندهای حرارتی بوده و لذا در مدل­کردن فرآیند­های طبیعی، مانند تبخیر- تعرق با محدودیت مواجه هستند. تولید نقشه­های تبخیر- تعرق روزانه، با قدرت تفکیک مکانی بالا، همواره یکی از چالش­های محققان سنجش ازدور بوده است. هدف این مطالعه، امکان سنجی تولید نقشه­های تبخیر- تعرق روزانه با قدرت تفکیک مکانی ۳۰ متر است. این تحقیق بر روی زمین­های کشت و صنعت امیرکبیر اجرا شده است. برای این منظور ابتدا از بین باندهای ۳۶ گانه تصویر مادیس، باندهایی که از لحاظ طیفی، تقریبا معادل با تصویر لندست ۸ بودند، شناسایی شدند. سپس با استفاده از الگوریتم­های SADFAT و STARFM و تصاویر لندست ۸ و مادیس، باندهای مرئی و مادون قرمز با قدرت تفکیک زمانی روزانه و قدرت تفکیک مکانی ۳۰ متر تولید شدند و در نهایت با استفاده از الگوریتم سبال، نقشه­های تبخیر- تعرق واقعی از باندهای شبیه سازی شده تولید شدند. مقایسه تبخیر- تعرق­های شبیه­سازی شده با تبخیر- تعرق­های به دست آمده با روش فائو- پنمن- مانتیث نشان دهنده  و  است. همچنین مقایسه تبخیر- تعرق شبیه­سازی سازی شده با تبخیر- تعرق حاصل از تصویر لندست ۸، در همان روز نشان­دهنده  و  است که نشان دهنده عملکرد خوب چهارچوب پیشنهادی برای ریز مقیاس نمایی در این مطالعه است. 

کلیدواژه ها

تبخیر- تعرق, مادیس, لندست ۸, ریزمقیاس نمایی, سبال, SADFAT, STARFM

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.