اثربخشی آموزش مدیریت خشم و آرمیدگی بر کاهش نشانه های اضطراب، افسردگی و خشم در بیماران قلبی، پس از جراحی بای پس

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات روان شناسی بالینی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CPS-1-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 215
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصور بیرامی

. عضو هیات علمی دانشگاه تبریز

فاطمه نعمتی سوگلی تپه

دانشجوی دکترای روان شناسی دانشگاه تبریز

شهریار رزمی

عضو باشگاه پژوهشگران جوان واحد بناب

چکیده

هدف: پژوهش حاضر، با هدف ارزیابی تاثیر آموزش گروهی مهارت های مدیریت خشم و آرمیدگی بر کاهش نشانه های اضطراب، افسردگی و خشم در بیماران قلبی، پس از جراحی بای پس عروق کرونر، انجام شده است. روش: در قالب طرح پژوهش نیمه تجربی، ۴۰ بیمار مبتلا به اختلال کرونری قلب با دامنه سنی ۶۵ – ۳۵ سال که برای اولین بار تحت جراحی بای پس قرار گرفته بودند، انتخاب شدند و به تصادف در گروه های آزمایش و گواه جایگزین شدند. جهت اندازه گیری متغیرها، از پرسشنامه های اضطراب و افسردگی بک و مقیاس خشم MMPI-۲ استفاده شد. تحلیل داده ها با بهره گیری از روش آماری تحلیل کوواریانس انجام شد. یافته ها: نتایج نشان داد که برنامه آموزش گروهی مهارت های مدیریت خشم و آرمیدگی، بطور معنی داری موجب کاهش نشانه های اضطراب (۰۰۱/۰p< ) و افسردگی (۰۰۱/۰p< ) و خشم (۰۰۱/۰p< ) در بیماران گروه آزمایش شده است که چنین تغییری در بیماران گروه گواه مشاهده نشد. نتیجه گیری: با توجه به تاثیر آموزش مهارت های مدیریت خشم و آرمیدگی بر کاهش نشانه های هیجانی منفی بیماران، بکارگیری این روش در کلیه سطوح پیشگیری و درمان بیماری های کرونری قلب، ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

مدیریت خشم, آرمیدگی, اضطراب, افسردگی, جراحی بای پس عروق کرونر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.