توسعه مدل دراستیک اصلاح شده برای تعیین آسیب پذیری آبخوان های ساحلی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت منابع آب و خاک، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WSRCJ-3-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 201
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیلوفر خوشدوز ماسوله

۱) دانش آموخته کارشناسی ارشد؛ دانشگاه آزاد اسلامی؛ واحد علوم وتحقیقات تهران؛ دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی؛ گروه مهندسی آب؛ تهران؛ ایران

حسین بابازاده

استادیار؛ دانشگاه آزاد اسلامی؛ واحد علوم و تحقیقات تهران؛ دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی؛ گروه مهندسی آب؛ تهران؛ ایران

سیدحسن طباطبایی

دانشیار؛ گروه مهندسی آب؛ دانشکده کشاورزی؛ دانشگاه شهرکرد؛ شهرکرد؛ ایران

مهدی نادری

۳) استادیار؛ گروه خاکشناسی؛ دانشکده کشاورزی؛ دانشگاه شهرکرد؛ شهرکرد؛ ایران

چکیده

در آبخوان های ساحلی، خطر نفوذ آب شور دریا به منابع آب زیرزمینی وجود دارد و از این نظر بررسی آسیب­پذیری منابع آب زیرزمینی می­تواند در تعیین نقاط آسیب­پذیر و حساس آبخوان بسیار موثر باشد. هدف از این پژوهش، بررسی آسیب­پذیری سفره آب زیرزمینی جزیره کیش با استفاده از مدل دراستیک و نیز اصلاح آن برای شرایط این سفره ساحلی است. دو پارامتر اختلاف تراز آب دریا با سطح ایستابی آب و فاصله نقطه تا دریا به پارامترهای مدل اضافه و مدل دراستیک اصلاح شده توسعه یافت. برای ارزیابی نتایج مدل، نقشه­های آسیب­پذیری تولید شده با نقشه­های پهنه­بندی پارامترهای هدایت الکتریکی و کل جامدات محلول مقایسه شد. این نقشه­ها با استفاده از داده­های ثبت و نمونه برداری شده کیفیت آب چاه­های جزیره در محیط (GIS) تهیه گردید. مقایسه نتایج مدل دراستیک و دراستیک اصلاح شده با نقشه­های هدایت الکتریکی و کل جامدات محلول جزیره نشان داد که میانگین اختلاف­ها برای مدل دراستیک به ترتیب با ۴۱/۱۷ و ۲۴/۱۰ و مدل دراستیک اصلاح شده به ترتیب با ۶۹/۰ و ۵۵/۰ می­باشد که حاکی از مطابقت بیشتر با داده­های مشاهده­ای دارد. نتایج مدل دراستیک اصلاح شده نشان داد که ۱/۳۴ درصد از مساحت منطقه مورد مطالعه دارای پتانسیل آسیب پذیری خیلی زیاد، ۱/۴۸ درصد دارای پتانسیل آسیب پذیری زیاد و ۸/۱۷ درصد نیز دارای پتانسیل آسیب پذیری متوسط می باشد.

کلیدواژه ها

آبخوان ساحلی, آسیب پذیری آبخوان, مدل دراستیک اصلاح شده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.