بررسی تاثیر سطوح مختلف شوری بر جوانه زنی و شاخص های رشد دو رقم گیاه کینوا

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت منابع آب و خاک، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WSRCJ-6-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 277
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صابر جمالی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آبیاری و زهکشی؛ دانشگاه علوم کشارزی و منابع طبیعی گرگان؛ گرگان؛ ایران

حسین شریفان

دانشیار؛ گروه مهندسی آب؛ دانشگاه علوم کشارزی و منابع طبیعی گرگان؛ گرگان؛ ایران

ابوطالب هزار جریبی

دانشیار؛ گروه مهندسی آب؛ دانشگاه علوم کشارزی و منابع طبیعی گرگان؛ گرگان؛ ایران

نیازعلی سپهوند

استادیار پژوهش؛ موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر؛ کرج؛ ایران

چکیده

به منظور بررسی تاثیر تنش شوری بر خصوصیات جوانه زنی بذور گیاه کینوا (.Chenopodium quinoa Willd)، آزمایشی به صورت فاکتوریل دو عاملی با استفاده از عامل های  تنش شوری در پنج سطح (۵۰/۰، ۳۱/۴، ۰۱/۸، ۷۸/۱۱ و ۵۲/۱۵ دسی زیمنس بر متر) و ارقام گیاه کینوا (رقم Sajama و رقم Titicaca) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه آبیاری و زهکشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام گرفت. شاخص­های سرعت جوانه ­زنی، متوسط زمان جوانه­ زنی، طول ریشه­ چه وساقه­ چه و وزن تر وخشک گیاهچه اندازه ­گیری وشاخص بنیه گیاهچه محاسبه شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان دهنده اثر معنی ­دار سطوح مختلف شوری برسرعت جوانه زنی، طول ریشه ­چه (P< ۰.۰۱)، طول ساقه­ چه و وزن تر گیاهچه (P< ۰.۰۵) بود. از طرفی اثر نوع رقم بر متوسط زمان جوانه­ زنی، طول ریشه­ چه، شاخص بنیه و وزن تر گیاهچه معنی ­دار گردید (P< ۰.۰۱). همچنین اثر متقابل شوری و رقم بر سرعت جوانه­ زنی، متوسط زمان جوانه ­زنی، طول ساقه ­چه و وزن خشک گیاه­چه (P< ۰.۰۵) و طول ریشه­ چه و شاخص بنیه گیاه­چه (P< ۰.۰۱) معنی ­داربود. بر اساس نتایج به دست آمده استنباط می­شود که گیاه کینوا به سطوح بالای شوری درمرحله جوانه­ زنی مقاوم بوده و می توان نیجه گرفت که با اعمال مدیریت مناسب درمزرعه، استقرار این گیاه را در شرایط وجود آب وخاک شور تضمین نمود. 

کلیدواژه ها

آب دریا, جوانه زنی, شوری, کینوار, Titicaca, Sajama

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.