اصلاح معادلات تجربی برآورد نشت با استفاده از تشابه ابعادی (کانال خاکی بلداجی، استان چهارمحال و بختیاری)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت منابع آب و خاک، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WSRCJ-6-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 394
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان توکلی

دانشجوی دکترا/گروه مهندسی آب، دانشگاه شهرکرد

بهزاد قربانی

دانشیار گروه مهندسی آب/دانشگاه شهرکرد

مهدی رادفر

استادیار گروه مهندسی آب/دانشگاه شهرکرد

حسین صمدی بروجنی

دانشیار گروه مهندسی آب/دانشگاه شهرکرد

بیژن قهرمان

استاد گروه مهندسی آب/دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

تلفات زیاد از کانال­های آبیاری سبب شده که پوشش­دهی کانال­های انتقال به عنوان یکی از راهکارهای مهم در افزایش بازده انتقال آب مطرح شود. توجیه فنی پوشش انهار خاکی نیاز به بررسی میزان نشت و نفوذ آب در آن­ها دارد. در پژوهش حاضر، میزان نشت و نفوذ از کانال خاکی بلداجی، شهرستان بروجن استان چهارمحال و بختیاری، با بافت خاک لومی، با استفاده از مدل فیزیکی و روابط تشابه ابعادی، در محدوده دبی­های ۴۰ تا ۱۰۰ لیتر در ثانیه اندازه­گیری شد. بدین منظور از معادلات تجربی موریتز، اینگهام، هندوستان، مولس­ورس و ینی­دومیا، آفنگندن و دیویس-ویلسون برای تخمین نشت و نفوذ استفاده شد. نتایج نشان داد پیش از اصلاح ضرایب معادلات، نتایج روش اینگهام بیشترین مقدار R۲ (۹۱۷/۰) را با مقادیر اندازه­گیری شده دارد. در این روش، متغیرهای مستقل، عمق آب، طول کانال و محیط خیس­شده می­باشند. ولی پس از واسنجی معادلات تجربی برای کانال مورد نظر و اصلاح ضرایب آنها نیز روش موریتز و اینگهام، با بیشترین مقدار R۲ (> ۹۰/۰) و کمترین مقدار RMSE (< ۲/۳ لیتر) به عنوان روابط برتر تخمین نشت در منطقه مورد مطالعه تشخیص داده شدند. تمامی معادلات نشت، در ابتدا کم­برآورد نشان دادند که اصلاح ضرایب، منجر به رفع این مشکل گردید. استفاده از تشابه ابعادی و انتقال شرایط کانال به آزمایشگاه سبب کاهش هزینه و صرفه­جویی در وقت شد که با حصول نتایج قابل قبول و قابل مقایسه با مطالعات پیشین، می­توان به­کارگیری این روش را در شرایط کنتر­­ل شده­ی آزمایشگاه برای مناطق مشابه نیز پیشنهاد نمود.

کلیدواژه ها

روش اینگهام, روش موریتز, مدل فیزیکی, نشت و نفوذ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.