بررسی تغییرات شوری بخشی از اراضی ترکمن صحرا با بهره گیری از روش های میان یابی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت منابع آب و خاک، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WSRCJ-6-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 285
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرستو نظری

کارمند

شهلا محمودی

استاد گروه خاکشناسی دانشگاه تهران

ابراهیم پذیرا

استاد و مدیرگروه خاکشناسی دانشگاه علوم و تحقیقات تهران

چکیده

ارزیابی وضعیت شوری یک منطقه، گامی مهم برای مدیریت اراضی محسوب می گردد. این پژوهش در بخشی از اراضی دشت ترکمن صحرا واقع در استان گلستان که رژیم رطوبتی خاک اریدیک است، به منظور ارزیابی تغییرات شوری در سال های ۱۳۵۵، ۱۳۶۸ و ۱۳۹۲ انجام شد. بدین منظور از ۲ روش زمین آماری (کریجینگ معمولی و کوکریجینگ) و ۴ روش جبری (عکس فاصله، تابع شعاعی، تخمین گر عام و تخمین گر موضعی) در برآورد مقدار شوری در اعماق ۵۰-۰، ۱۰۰-۵۰ و ۱۵۰-۱۰۰ سانتی متری استفاده گردید. نتایج نشان داد درصد اراضی با شوری بیش از ۳۲ دسی زیمنس بر متر از ۹۵/۸ درصد در سال ۱۳۵۵ به ۲۲/۴۵ درصد در سال ۱۳۹۲ افزایش یافته است. به نظر می رسد در طی این دوره ۳۷ ساله، مدیریت و بهره برداری غیراصولی از منابع آب و خاک منجر به افزایش شوری در این خاک ها گشته، بنابراین پیشنهاد می گردد با استفاده از روش های مختلف و اقدامات مدیریتی مناسب، روند افزایشی شوری خاک های منطقه پایش و کنترل گردد.

کلیدواژه ها

ترکمن صحرا, تغییرات شوری خاک, زمین آمار, مدیریت اراضی, میان یابی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.