کارایی مصرف آب گندم تحت شرایط تنش همزمان شوری و رطوبتی با کاربرد بایوچار برگ خرما

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت منابع آب و خاک، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WSRCJ-7-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 326
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرداد نوروزی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی بوشهر

سیدحسن طباطبائی

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

محدرضا نوری

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثر بایوچار برگ خرما بر کارآیی مصرف آب و برخی مولفه های عملکرد گندم ) Triticum aestivum L. ( تحت تنش های توام رطوبتی و شوری، آزمایشگلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و طی یک فصل زراعی ) ۹۵ - ۱۳۹۴ ( در مرکز تحقیقات کشاورزی استان بوشهر انجام گرفت.تیمارها شامل بایوچار برگ خرما )صفر و ۳ درصد وزنی(، فاصله آبیاری ) ۳ ، ۷ و ۱۲ روز( و شوری آب ) ۱ / ۱ ، ۸ / ۳ ، ۸ و ۱۲ دسی زیمنس بر متر( بودند. نتایج نشان داد که اثرات بایوچار بر کارآیی مصرف آب و عملکرد گندم تحت تنش های توام رطوبتی و شوری معنی دار ) P< ۰.۰۵ ( بود. مقادیر عملکرد دانه، وزن خشک ساقه و وزن خشک ریشه به ترتیب ۲۲ ، ۳۸ و ۲۰ درصد افزایش داشت. مقادیر تبخیر و تعرق، کارآیی مصرف آب و رطوبت وزنی خاک قبل از آبیاری به ترتیب ۶ / ۱۸ ، ۷ / ۸ و ۲۳ درصد افزایش داشت. مقادیر پاسخ عملکردی گیاه به تنش رطوبتی ) Ky ( برای عملکرد دانه، وزن خشک ساقه و وزن خشک ریشه به طور قابل توجهی کاهش داشت که بیانگرکاهش حساسیت گیاه به تنش رطوبتی می باشد. در اثر کاربرد بایوچار، مقادیر شیب کاهش عملکرد و حد آستانه تحمل به شوری برای عملکرد دانه، وزن خشک ساقه ووزن خشک ریشه کاهش داشت که بیانگر نقش بایوچار در افزایش مقاومت گیاه به تنش شوری می باشد. بنابراین، می توان بایوچار برگ خرما را یک اصلاح کننده موثربرای افزایش تولید کشاورزی و بهره وری مصرف آب قلمداد نمود. با این وجود، مطالعات بیش تری در شرایط مزرعه و خارج از گلدان توصیه می شود.

کلیدواژه ها

ار, تنش شوری, تنش رطوبتی, روابط عملکرد شوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.