پیش نمایی و تحلیل مکانی شاخص های اگروکلیماتیک حوضه آبریز قزل اوزن در طول فصل رشد
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: فصلنامه حفاظت منابع آب و خاک، دوره: 9، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_WSRCJ-9-1_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 340
نویسندگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
استاد دانشکده مهندسی عمران و پژوهشکده محیط زیست، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
چکیده
در این مطالعه، با استفاده از چهار مدل GCM و دو سناریوی RCP۴.۵ و RCP۸.۵ اقدام به تولید داده برای افق ۲۰۵۰ شد. سپس، پارامترهای دمای هوا، بارش، تبخیر- تعرق (ET۰) و کمبود بارش (PD) در طول فصل رشد ارزیابی گردید و مقادیر کمیت های شدت خشکی و طول دوره خشکی تخمین زده شدند. ET۰ با دو روش پریستلی- تیلور (PT) و پنمن مانتیث (PM) محاسبه شد. ET۰ محاسبه شده با روش PT با استفاده از چهار مدل هوشمند )شامل Eureqa Formulize، ANN، ANFIS و (SVM با روش PM برای هرایستگاه واسنجی گردید. برای پهنهبندی شاخصهای مذکور، از سه روش زمین آمار IDW، کریجینگ و کوکریجنگ بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که در ایستگاه های منتخب، میانگین دمای هوا و بارش (در طول فصل رشد) بهترتیب، بین ۹/۰ تا ۲ درجه سلسیوس و ۲۷ تا ۴۹ میلیمتر افزایش خواهد یافت. همچنین، پارامترهای ET۰ و شدت خشکی در همه ایستگاهها افزایش خواهد یافت. میانگین افزایش PD در کل حوضه در حدود ۶ تا ۹ درصد خواهد بود. بهطور متوسط، شدت افزایش شاخصهای اگروکلیماتیک در سناریوی RCP۸.۵ حدود چهار درصد بیشتر از سناریوی RCP۴.۵ میباشد. در بین روش های میانیابی، روش کوکریجینگ با استفاده از داده کمکی مدل رقومی ارتفاع (DEM) کارایی بهتری را نشان داد. در افق مورد نظر، طول فصل رشد بین ۱۵ تا ۳۵ روز افزایش خواهد یافت، با این حال، طول دوره خشکی تغییر محسوسی نخواهد داشت. نتایج نشان داد که در آینده، تغییرات مکانی متغیرهای اقلیمی کم و بیش مشابه با تغییرات نظیر دوره پایه خواهد بود.کلیدواژه ها
تبخیر- تعرق, تحلیل مکانی, تغییر اقلیم, قزل اوزن, هوش مصنوعیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.