نقش عربستان در تحولات سوریه و تاثیر آن بر امنیت سیاسی کشور جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهش های حفاظتی-امنیتی، دوره: 9، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_JPAS-9-35_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 268
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا شاهقلیان قهفرخی

عضوهیات علمی دانشگاه افسری امام حسین)ع( ، تهران، ایران

محمدهادی مهدویراد

دانش آموختهکارشناسی ارشدمطالعات دفاعی استراتژیک، تهران، ایران

چکیده

جمهوری اسلامی ایران از بدو پیروزی و تثبیت حاکمیت خود، بر حمایت سیاسی از جنبش ها و کشورهای آزادی بخش برخاسته از متن ملت ها و مقاومت ملت های مظلوم در مقابل نظام های ظالم تاکید کرده و حمایت معنوی از مقاومت اسلامی در سوریه و قبل از آن، حمایت از حزب الله و حماس را در راهبرد خود قرار داده است. پژوهش حاضر با هدف «نقش عربستان در تحولات سوریه و تاثیر آن بر امنیت سیاسی جمهوری اسلامی ایران» انجام شده است. در اجرای این نقش، محقق به منظور دستیابی به نتایج مطلوب علمی، با استفاده از تحقیقات میدانی مولفه امنیت سیاسی، مجموع ۳۰ شاخص احصاشده را سنجیده است. تعداد نمونه آماری در این پژوهش، با استفاده از روش اعتبار سنجی به دست آمده، ۶۵ نفر هستند. این نوشتار که نمونه یک طرح اعتبارسنجی است از حیث هدف، پژوهشی کاربردی؛ از حیث سطح تحلیل، برخوردار از ماهیتی توصیفی تحلیلی (اعتبارسنجی) و از حیث رویکرد و طبقه بندی روش، متکی به روش کتابخانه ای و مطالعات میدانی است. اعتبار ابزار اندازه گیری، بر اساس آلفای کرونباخ، ۰.۹۴۸ بوده است. با توجه به نتیجه به دست آمده از مولفه امنیت سیاسی با میانگین رتبه ۴.۴۲ می توان گفت، تحولات سوریه به دو گونه سلبی و ایجابی از یک طرف با ایجاد چالش های امنیتی و آسیب پذیری های داخلی و خارجی، همه ابعاد امنیت ملی را به مخاطره انداخته و می اندازد که در صورت عدم چاره جویی، ضریب امنیت سیاسی را کاهش می دهد. از سوی دیگر، فرصت های مناسبی نیز برای ایران فراهم ساخته و می سازد که به شرط بهره برداری و استفاده بهینه از آن ها، پایه های امنیت ملی تحکیم شده و ضریب امنیت سیاسی افزایش می یابد.

کلیدواژه ها

تحولات سوریه, نقش عربستان, امنیت سیاسی, جمهوری اسلامی ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.