(مقاله کوتاه علمی) اثر کودهای نانو کلات (آهن و روی) و کود نیتروژن (زیستی و شیمیایی) بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیکی و عملکرد اسانس دو توده محلی گیاه دارویی Ocimum basillicum L.

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOPH-8-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 269
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید فتاحی سیاه کمری

دانشجوی دکتری باغبانی، دانشگاه زنجان

حسین آرویی

گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

مجید عزیزی

گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

علی صالحی ساردویی

گروه علوم باغبانی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

    گیاه ریحان (Ocimum basillicum L.) یکی از مهم ترین گیاهان متعلق به خانواده نعناء است، پیکر رویشی آن حاوی اسانس (۵/۰ تا ۵/۱ درصد) است و در صنایع غذایی و عطرسازی مورداستفاده قرارگرفته است. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی ۱۳۹۳ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. فاکتورها شامل دو توده محلی ریحان (ورامین و قائن) و مقادیر مختلف عناصر کم مصرف و پرمصرف در ۹ سطح انجام شد. صفات اندازه گیری شده شامل ارتفاع بوته، طول و عرض برگ، تعداد برگ، تعداد ساقه­های جانبی، وزن خشک گیاه، محتوی کلروفیل و کاروتنوئید و میزان اسانس بود. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب و توسط دستگاه کلونجر انجام شد. کلروفیل و کارتنوئید به صورت اسپکتروفتومتری آنالیز گردید. نتایج نشان داد که اکثر صفات مورد ارزیابی در این پژوهش تحت تاثیر تیمارهای آزمایش قرار گرفت. بیشترین میزان وزن خشک (۶۶/۷۷ گرم در مترمربع) متعلق به توده ورامین به همراه مصرف نانو کلات روی به مقدار (۵/۱ کیلوگرم در هکتار) بود. بیشترین میزان کلروفیل a (۵/۶ میلی­گرم در گرم وزن تر) به توده محلی قائن همراه با کاربرد ۶۰ کیلوگرم در هکتار اوره بود. توده محلی ورامین با ۹۳/۰ درصد اسانس برتری قابل توجهی نسبت به توده محلی قائن داشت. بین تیمارها و غلظت­های به کار رفته، در صفات مورد اندازه گیری مشاهده گردید. همچنین به نظر می­رسد کاربرد کودهای نانو و کود زیستی نیتروکسین می­تواند گام موثری در جهت بهبود عملکرد و کیفیت محصول و جایگزینی مناسب برای کاهش مصرف کودهای شیمیایی باشند.

کلیدواژه ها

اسانس, ریحان, رنگدانه های فتوسنتزی, نانوکلات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.