بررسی اثر تراکم و کاه غنی شده بر پاسخ های فیتوشیمیایی اسانس گیاه Satureja bachtiarica Bunge. در شرایط دیم

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOPH-8-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد میرجلیلی

دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

محمد حسین لباسچی

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

محمد رضا اردکانی

استاد گروه زراعت، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران

حسین حیدری شریف آباد

استاد گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

مهدی میرزا

استاد، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

این تحقیق به منظور ارزیابی عملکرد و خصوصیات فیتوشیمیایی گیاه دارویی مرزه بختیاری (Satureja bachtiarica Bunge.) تحت تاثیر کاه گندم غنی شده و تراکم های مختلف بوته انجام شد. آزمایش به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سالهای زراعی ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ در شرایط دیم و در ایستگاه تحقیقات مراتع همند دماوند اجرا گردید. عامل اصلی شامل دو تیمار، کاه گندم ۱۰ تن در هکتار (فرآوری شده با سولفات آمونیوم) و شاهد و عامل فرعی شامل سه تیمار، تراکم ۲۶۶۶۶ و ۴۰۰۰۰ و ۸۰۰۰۰ بوته در هکتار بود. صفات اندازه گیری شده شامل عملکرد وزن تر و خشک، درصد و عملکرد اسانس و شناسایی ترکیبات اسانس بود که از اندام هوایی گیاه و در مرحله گلدهی کامل انجام شد. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب و از روشهای تجزیه و تحلیل GC وMS GC/ برای تعیین درصد و نوع ترکیبات اسانس استفاده گردید. بیشترین عملکرد اسانس با ۷/۳ کیلو گرم در هکتار در تیمار کاه غنی شده، تراکم زیاد و در سال دوم بدست آمد. بالاترین درصد ترکیبات مربوط به کارواکرول با ۸۵/۶۱ درصد در تیمار کاه غنی شده، تراکم زیاد و در سال دوم و تیمول با ۵۱/۱۲ درصد در تیمار کاه غنی شده، تراکم متوسط و در سال دوم بدست آمد. نتایج این مطالعه نشان داد، مرزه بختیاری می تواند با کاربرد تیمار کاه غنی شده و تراکم های زیاد و متوسط از سال دوم، ضمن افزایش مقاومت و عملکرد گیاه، موجب افزایش ترکیبات عمده اسانس مرزه بختیاری شامل کارواکرول، تیمول، گاماترپینن و لینالول گردد.

کلیدواژه ها

عملکرد وزن خشک, کارواکرول, تیمول, درصد اسانس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.