اثر تنش شوری بر خصوصیات ریشه ارقام جو Sahara ۳۷۷۱ (متحمل) و Clipper (حساس) به شوری

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات غلات، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CRGU-4-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 353
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیر میری کندری

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

سید ابوالقاسم محمدی

استاد گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز و قطب علمی اصلاح مولکولی غلات دانشگاه تبریز

علی بنده حق

استادیار گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

چکیده

شوری یکی از مهمترین تنشهای غیر زیستی است که تولید محصولات کشاورزی را در خاکهای مناطق خشک و نیمه خشک کاهش می دهد. برای بررسی تاثیر شوری بر خصوصیات ریشه، ارقام جو Sahara ۳۷۷۱ (متحمل به شوری) و Clipper (حساس به شوری) در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با ۳ تکرار تحت شرایط عادی و تنش شوری ۱۰۰ میلی مولار NaCl در کشت هیدروپونیک ارزیابی شدند. تیمار شوری پس از استقرار گیاهچه ها و در مرحله سه برگچه ای اعمال شد و تا مرحله ساقه دهی (۵ هفتگی) ادامه پیدا کرد. به این ترتیب که، در روز اول اعمال تنش از ۵۰۰ میلی لیتر NaCl به همراه نصف غلظت محلول هوگلند و از روز دوم به بعد از ۱۰۰۰ میلی لیتر NaCl همراه با غلظت کامل هوگلند استفاده شد. صفات طول، حجم، وزن تر و خشک ریشه، میزان فلورسانس کلروفیل برگ و میزان یون های K+ و Na+ در سه مرحله ۲۴ ساعت بعد از اعمال تنش در مرحله سه برگی، سه هفته بعد از اعمال تنش در مرحله پنجه زنی و پنج هفته بعد از اعمال تنش در مرحله ساقه دهی اندازه گیری شدند. تجزیه واریانس داده ها و مقایسه میانگین ها نشان داد که شوری ۱۰۰ میلی مولار در مقایسه با شرایط عادی باعث کاهش معنی دار وزن تر ریشه و نسبت K+/Na+ شد. بین مراحل رشدی از نظر وزن تر و خشک ریشه تفاوت معنی دار وجود داشت و با پیشرفت مراحل رشدی میزان این صفات افزایش یافت. ارقام از نظر وزن تر و حجم ریشه در سطح احتمال یک درصد تفاوت معنیداری نشان دادند. بیشترین طول و حجم ریشه مربوط به رقم Sahara ۳۷۷۱ در مرحله ساقه دهی بود و تنش شوری باعث کاهش بیشتر وزن تر ریشه و نسبت K+/Na+ در رقم حساس (Clipper) در مقایسه با رقم متحمل (Sahara ۳۷۷۱) شد.

کلیدواژه ها

حجم ریشه, کلروفیل, کلرید سدیم, مراحل رشد رویشی, نسبت K+/Na+

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.