گروه بندی و بررسی تمایز بین برنج های هوازی و ایرانی از نظر تحمل به تنش اسمزی در مرحله جوانه زنی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات غلات، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_CRGU-5-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 194
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طیبه رئیسی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

عاطفه صبوری

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

حسین صبوری

دانشیار گروه تولیدات گیاهی علوم کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبد کاووس

چکیده

جوانه­زنی گیاهان از جمله مراحل مهم در طول دوره رشدی آنهاست که اغلب تحت تاثیر تنش­های محیطی قرار می­گیرد. هدف از پژوهش حاضر شناسایی مولفه­های جوانه­زنی بود که بیشترین نقش را در تمایز بین ژنوتیپ­های برنج­های هوازی و ایرانی از نظر تحمل به تنش اسمزی داشتند. آزمون استاندارد جوانه­زنی بذر در سه سطح تنش اسمزی (آب مقطر به عنوان محیط نرمال، ۸- و ۱۶-  بار حاصل از مانیتول) و با استفاده از ۵۳ ژنوتیپ برنج (شامل ۳۱ ژنوتیپ از برنج­های هوازی و خارجی و ۲۲ رقم از برنج­های ایرانی) انجام شد. گروه بندی ژنوتیپ­ها با استفاده از تجزیه خوشه­ای بر اساس متغیرهای جوانه­زنی نشان داد که در شرایط نرمال و تنش ۸- بار ژنوتیپ­ها به سه گروه و در شرایط ۱۶- بار به دو گروه قابل تفکیک هستند. تعدادی از ژنوتیپ­ها نیز توانستند در هر سه شرایط در گروه با متوسط ارزش­های بالاتر از میانگین کل قرار گیرند این ژنوتیپ­ها شامل AE۶،AE۸ ،AE۱۰ ، AE۱۲، AE۱۳، AE۱۵، AE۱۶،AE۱۸ ،AE۲۹  و  AE۳۰بودند که همه جزء ژنوتیپ­های هوازی و خارجی بودند. سپس با در نظر گرفتن دو گروه شامل ژنوتیپ­های هوازی به همراه ارقام خارجی و ایرانی، تجزیه تابع تشخیص انجام شد. آماره لامبدای ویلک برای شرایط نرمال، ۸- و ۱۶-  بار به ترتیب ۲۸۶/۰، ۲۱۳/۰ و ۳۹۷/۰ بود و نشان دهنده وجود تفاوت معنی­دار بین دو گروه از لحاظ خصوصیات جوانه­زنی در هر سه شرایط بود. مطابق نتایج، متغیرهای شاخص بنیه بذر، درصد جوانه­زنی، حداکثر درصد مقدار جوانه­زنی، زمان لازم از کاشت تا رسیدن به ۹۰ و ۹۵ درصد حداکثر جوانه­زنی و انرژی جوانه­زنی بیشترین نقش و ضریب آلومتریک کمترین نقش را در تمایز بین دو گروه داشتند.

کلیدواژه ها

تجزیه خوشه ای, تمایز گروه ها, ژنوتیپ های هوازی, مولفه های جوانه زنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.