تاثیر مدیریت تلفیقی رژیم های آبیاری، کودهای شیمیایی و کمپوست بر برخی ویژگی های عصاره خاک شالیزار

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات غلات، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_CRGU-6-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 249
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تیمور رضوی پور

دانش آموخته دکتری، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران (آدرس جدید: عضو هیئت علمی، بخش تحقیقات آب و خاک، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران)

علیرضا آستارایی

دانشیار، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

امیر لکزیان

استاد، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

حجت امامی

دانشیار، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

مسعود کاووسی

دانشیار پژوهش، بخش تحقیقات آب و خاک، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران

چکیده

برای رسیدن به کشاورزی پایدار، تعیین مقدار تلفات کود مصرفی در مدیریت عناصر غذایی، حاصل­خیزی خاک و آلودگی آب های سطحی و زیرزمینی دارای اهمیت زیادی است. به­منظور بررسی تاثیر کاربرد کودهای آلی و شیمیایی در رژیم های مختلف آبیاری بر ویژگی­های شیمیایی خاک شالیزار، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در موسسه تحقیقات برنج کشور در سال های ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ اجرا شد. فاکتور اصلی آزمایش سه نوع رژیم آبیاری شامل میزان ۳/۱ (شاهد)، ۱ و ۷/۰ برابر تبخیر از تشت تبخیر و فاکتور فرعی آزمایش شامل شاهد بدون کود (C۱)، N۶۰- P۳۰- K۶۰ کیلوگرم در هکتار (C۲)، ۵ تن در هکتار کمپوست + N۶۰- P۳۰- K۶۰ کیلوگرم در هکتار (C۳)، ۵ تن در هکتار کمپوست + N۶۰ کیلوگرم در هکتار (C۴)، ۵ تن در هکتار کمپوست + P۳۰- K۶۰ کیلوگرم در هکتار (C۵) و ۵ تن در هکتار کمپوست (C۶) بود. به­منظور بررسی تلفات کود، غلظت نیتروژن و پتاسیم عصاره خاک در فاصله زمانی ۱۵، ۲۵ و ۵۰ روز پس از انتقال نشاها به زمین اصلی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با وجود اثر معنی دار تیمارها بر خصوصیات اندازه گیری شده، با تغییر روش آبیاری از غرقاب دائم به یک و ۷/۰ برابر تبخیر، ۱۸/۲۱ و ۴۶/۴۲ درصد در مقدار آب صرفه جویی می­شود. با کاربرد کمپوست در خاک به­جای کودهای شیمیایی نیز به­ترتیب ۱۹/۳۹ و ۱۵/۴۸ درصد از نیتروژن و پتاسیم در عصاره خاک کاسته شد. به­طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده تلفیقی از ۵ تن در هکتار کمپوست و ۶۰ کیلوگرم در هکتار نیتروژن همراه با آبیاری به­اندازه یک برابر تبخیر از تشت تبخیر، می­توان ضمن صرفه جویی در مصرف آب و حفظ محیط زیست، بیشترین محصول را نیز تولید کرد.

کلیدواژه ها

آلودگی آب, پتاسیم, تلفات کود, کود آلی, نیتروژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.