بررسی کارایی مصرف انرژی ارقام مختلف برنج دانه بلند در استان گلستان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات غلات، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CRGU-7-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 295
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا طاهری راد

دانشجوی دکتری، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

مهدی خجسته پور

دانشیار، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

عباس روحانی

استادیار، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

سرور خرم دل

دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش تحلیل میزان مصرف نهاده­ها، تولید ستانده­ و بررسی کارایی فنی در اراضی شالی کاری استان گلستان با استفاده از روش تحلیل پوششی داده­ها است. اطلاعات لازم از طریق پرسش نامه و مصاحبه حضوری با ۱۷۳ شالی­کار گلستانی به روش نمونه برداری تصادفی ساده در سال ۱۳۹۲ جمع آوری شد. نهاده های مورد بررسی شامل نیروی کارگری، ماشین­ها، سوخت دیزل، بذر، سموم شیمیایی، کودهای شیمیایی، کود آلی و الکتریسیته بودند. نتایج نشان داد که مجموع مصرف انرژی در مزارع برای تولید شلتوک برنج ۱/۹۹۰۶۰ مگاژول بر هکتار بود، به­طوری­که میانگین کل انرژی ورودی به مزارع شالی برای تولید برنج دانه­بلند پرمحصول ۱/۱۰۸۳۹۲ مگاژول بر هکتار و در تولید برنج دانه­بلند مرغوب ۳/۸۹۸۳۵ مگاژول بر هکتار برآورد شد. نهاده سوخت دیزل با ۷/۳۸ درصد از کل انرژی ورودی به مزارع شالی به­عنوان پرمصرف ترین نهاده انرژی در تولید شلتوک برنج بود. پس از سوخت دیزل، بیش ترین سهم از کل انرژی ورودی در تولید شلتوک برنج مربوط به نهاده­های الکتریسیته و ماشین­ها به­ترتیب با ۳/۲۹ و ۲/۱۹ درصد بودند. میانگین کارایی فنی کشاورزان شالی­کار برنج دانه­بلند مرغوب و برنج دانه­بلند پرمحصول بر مبنای رویکرد نهاده­محور و بازده متغیر نسبت به مقیاس در تحلیل پوششی داده­ها به­ترتیب ۹۵/۰ و ۹۴/۰ بود. نتایج به دست آمده از بهینه­سازی انرژی در این تحقیق نشان داد که می­توان در حدود ۱۴ درصد از کل انرژی ورودی در تولید برنج دانه­بلند مرغوب و ۱۶/۱۸ درصد از کل انرژی ورودی در تولید برنج دانه­بلند پرمحصول را بدون هیچ کاهشی در میزان عملکرد، ذخیره کرد. نهاده انرژی الکتریسیته نیز بیش ترین سهم از کل انرژی ذخیره­شده را به خود اختصاص داد.

کلیدواژه ها

بهینه سازی, تحلیل پوششی, کارایی مقیاس, مجموعه مرجع, واحدهای تصمیم گیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.