تجزیه ارتباط و ساختار بخشی از ذخایر ژنتیکی برنج (Oryza sativa L.) بر اساس نشانگرهای ریزماهواره
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات غلات، دوره: 7، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_CRGU-7-1_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 304
نویسندگان
دانش آموخته دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، ایران
استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، ایران
استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، ایران
استادیار پژوهش، بخش اصلاح و تهیه بذر، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
چکیده
ارزش اقتصادی یک رقم به صفات مختلف آن بستگی دارد و از اینرو اطلاع دقیق از رفتار ژنتیکی و شناسایی مکانهای ژنومی دخیل در کنترل این صفات میتواند به بهنژادگر در اصلاح ارقام کمک کند. در این تحقیق، ارتباط و پیوستگی بین ۲۵ نشانگر ریزماهواره با برخی از صفات مهم زراعی و مرفولوژیک در ۱۲۱ لاین و رقم مختلف برنج از طریق مدلهای ارتباطیابی شامل مدل خطی عمومی (GLM) و مدل خطی مخلوط (MLM) با استفاده از نرمافزارهای Structure و Tassel مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس ۲۵ نشانگر ریزماهواره مورد استفاده در این مطالعه، ساختار ژنتیکی جمعیت به پنج زیرجمعیت فرعی (۵=K) تقسیم شد که نتایج حاصل از رسم بارپلات نیز آنرا تایید کرد. در تجزیه ارتباطی با دو روش GLM و MLM، بهترتیب ۲۶ و ۳۰ نشانگر، ارتباط معنیداری را با صفات مورد مطالعه نشان دادند و تغییرات قابل توجهی از این صفات را توجیه کردند. وجود نشانگرهای مشترک در میان برخی صفات بررسی شده مانند ارتباط معنیدار نشانگر RM۵ با صفات طول و عرض برگ پرچم و نشانگر RM۳۳۵۵ با صفات تعداد روز تا ۵۰ درصد گلدهی و ارتفاع بوته میتواند ناشی از آثار پلیوتروپی و یا پیوستگی نواحی ژنومی دخیل در این صفات باشد. همچنین، نشانگرهای RM۱۹۰ و RM۶۰۸۰ با ضریب تبیین بالابهترتیب با صفات طول شلتوک و عملکرد دانه منتسب شدند که میتوانند پس از آزمایشهای تکمیلی و تایید نتایج، بهمنظور شناسایی ژنهای رمزکننده این صفات، ناحیه ژنومی مربوطه اشباع و توالییابی شوند.کلیدواژه ها
ساختار ژنتیکی جمعیت, پلیوتروپی, عدم تعادل لینکاژیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.