تجزیه ژنتیکی صفات مهم زراعی در تعدادی از ارقام جو (Hordeumvulgare L.) تحت شرایط آبیاری مطلوب و تنش خشکی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات غلات، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_CRGU-8-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی صارمی راد

دانشگاه آزاد اسلامی

خداداد مصطفوی

دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

در این تحقیق تجزیه ژنتیکی برخی از صفات مهم زراعی در تعدادی از ارقام جو تحت شرایط آبیاری مطلوب (بدون تنش) و تنش خشکی با استفاده از روش دوم گریفینگ و GGEبای پلات مورد مطالعه قرار گرفت. مواد گیاهی آزمایش شامل هفت رقم جو (والفجر، ماکویی، کویر، ریحان، گرکان-۴، نصرت و نیمروز) و ۲۱ هیبرید حاصل از تلاقی های دای آلل یک طرفه آن ها بود که با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار تحت دو شرایط آبیاری مطلوب و تنش خشکی در سال زراعی ۹۵-۱۳۹۴ مورد ارزیابی قرار گرفتند. میانگین مربعات ژنوتیپ ها برای تمامی صفاتمورد مطالعه به جز شاخص برداشت و ارتفاع بوته تحت شرایط آبیاری مطلوب و شاخص برداشت، ارتفاع بوته و طول ریشک تحت شرایط تنش خشکی معنی دار بود. ترکیب پذیری خصوصی تلاقی­ها نیز برای تمامی صفات به جز قطر ساقه و طول بذر تحت شرایط آبیاری مطلوبو عملکرد زیستی، طول سنبله، وزن صد دانه و طول پدانکل تحت شرایط تنش خشکی معنی دار بود.نمودار GGEبای پلات برای عملکرد دانه تحت شرایط آبیاری مطلوب، ۱/۸۳ درصد و تحت شرایط تنش خشکی، ۵/۸۶ درصد از واریانس داده ها را تبیین کرد. ارزیابی ترکیب پذیری عمومی لاین­های مورد مطالعهتحت هر دو شرایط آبیاری مطلوبو تنش خشکی نشان داد کهبه­ترتیب لاین های نصرت، والفجر، کویر، نیمروز، ماکویی، ریحان و گرگان- ۴ دارای ترکیب­پذیری عمومی بالاتری بودند. بررسی ترکیب­پذیری خصوصی نیز نشان داد که لاین­های نصرت، ریحان و گرگان- ۴ تحت شرایط آبیاری مطلوبو لاین­های نصرت و والفجر تحت شرایط تنش خشکی،ترکیب پذیری خصوصی بالاتری نسبت به سایر لاین ها داشتند. همچنین، هیبریدهای والفجر × نصرت و کویر × نصرت تحت شرایط آبیاری مطلوبو هیبریدهای والفجر × نیمروز و کویر × نصرت تحت شرایط تنش خشکی بهترین هیبریدها در این تحقیق بودند.

کلیدواژه ها

بای پلات, تجزیه دای آلل, ترکیب پذیری, عملکرد دانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.