الگوی چند سطحی پیشامدها و پیامدهای تاب آوری شغلی در محیط کار

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی، دوره: 10، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_SCARE-10-34_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 321
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرج اله رحیمی

عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز

جیران محمدی

عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز

احسان کیانی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

هدف: هدف این پژوهش بررسی پیشامدها (خودکارآمدی، ثبات عاطفی و جامعه­پذیری سازمانی) و پیامدهای (موفقیت شغلی) تاب­آوری شغلی با یک رویکرد چند سطحی است.روش: روش تحقیق توصیفی-پیمایشی می­باشد. جامعه آماری این پژوهش ۱۷۰۰۰ نفر از کارکنان ۲۰ شرکت از شرکت­های پتروشیمی مستقر در منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر می باشد که با استفاده از فرمول کوکران تعداد ۳۸۴ نفر از کارکنان جامعه آماری به روش نمونه­گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. در این پژوهش برای سنجش متغیرهای خودکارآمدی، ثبات عاطفی، تاب­آوری شغلی، جامعه­پذیری سازمانی و موفقیت شغلی به ترتیب از پرسشنامه­های چن، گولی و ادن (۲۰۰۱)، لی یان (۲۰۰۵)، لی یو (۲۰۰۳)، تائورمینا (۲۰۰۴) و گاتیکار و لاروود (۱۹۸۶) استفاده شده است.یافته­ها: نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده­های پژوهش نشان داد که در سطح فردی خودکارآمدی و ثبات عاطفی تاثیر مثبت و معناداری بر تاب­آوری شغلی داشته و تاب­آوری شغلی ضمن اینکه نقش میانجی میان ثبات عاطفی و موفقیت شغلی و خودکارآمدی و موفقیت شغلی را ایفا می­کند، خود نیز تاثیر مثبت و معناداری بر موفقیت شغلی دارد. در سطح سازمانی نیز تاثیر زمینه­ای جامعه­پذیری سازمانی بر تاب­آوری شغلی تایید شد. همچنین مشخص شد که جامعه­پذیری سازمانی میان خودکارآمدی و تاب­آوری شغلی و همچنین ثبات عاطفی و تاب­آوری شغلی نقش تعدیلی ایفا می­کند.نتیجه­گیری: این مطالعه نشان داد که ویژگی­های شخصیتی در کنار متغیر سازمانی جامعه­پذیری می­توانند باعث تقویت تاب­آوری افراد در شغل خود و در نتیجه بهبود موفقیت شغلی افراد شوند. این بدان معنی است که شرکت­های پتروشیمی باید از استراتژی­ها و برنامه­هایی برای کمک به کارکنان خود در ارتقاء تاب­آوری شغلی از طریق برنامه­های جامعه­پذیری سازمانی و عوامل شخصیتی، کمک بگیرند

کلیدواژه ها

تاب آوری شغلی, ثبات عاطفی, جامعه پذیری سازمانی, خودکارآمدی, موفقیت شغلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.