تاثیر جیبرلیک اسید بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه ژنوتیپ های مختلف سورگوم تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله تحقیقات بذر، دوره: 9، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_SEEDR-9-32_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 164
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اخلاص امینی

دانشجوی دکتری اکولوژی گیاهان زراعی دانشگاه ایلام

علی اشرف مهرابی

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

یاسر علیزاده

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

چکیده

به منظور بررسی اثرات پرایمینگ بذر بر جوانه زنی چهار ژنوتیپ سورگوم تحت شرایط تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام در سال ۱۳۹۶ انجام گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل چهار سطح تنش شوری (صفر (بدون شوری یا شاهد)، ۷۰، ۱۴۰ و ۲۱۰ میلی مولار کلریدسدیم)، چهار سطح پرایمینگ با استفاده از هورمون جیبرلیک اسید (صفر (بدون پرایم)، ۵/۲، ۵ و ۵/۷ میلی گرم در لیتر) و چهار ژنوتیپ سورگوم (Superdan، Pegah، KFS۲ و KFS۱) بودند. نتایج نشان داد که با افزایش سطح شوری طول ریشه چه، کلئوپتیل و ساقه چه، وزن تر و خشک اندام های هوایی، سرعت جوانه زنی، درصد جوانه زنی و بنیه بذر کاهش یافت. بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی در سطوح شوری ۰ و ۷۰ میلی مولار کلریدسدیم در ژنوتیپ KFS۲و در سطح شوری ۱۴۰ و ۲۱۰ میلی مولار کلریدسدیم در ژنوتیپ KFS۱ بدست آمد. پرایمینگ اثر معنی داری بر صفات مورد مطالعه به جزء وزن تر و درصد جوانه زنی داشت. بیشترین سرعت جوانه زنی در سطوح پرایمینگ ۰ و ۵/۲ میلی گرم در لیتر جیبرلیک اسید در ژنوتیپ KFS۱ و در سطوح پرایمینگ ۵ و ۵/۷ میلی گرم در لیتر جیبرلیک اسید در ژنوتیپ KFS۲ مشاهده شد. بنابراین می توان در شرایط تنش شوری شاخص های جوانه زنی را با استفاده از پرایمینگ بهبود بخشید

کلیدواژه ها

پرایمینگ, سرعت جوانه زنی, سورگوم, شوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.