تحلیل مورفولوژیکی مجرای رودخانه زرینه رود با استفاده از مدل رزگن

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 50، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-50-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 249
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصور خیری زاده اروق

دانش آموخته دکتری ژئومورفولوژی، دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی، دانشگاه تبریز

محمدحسین رضائی مقدم

استاد گروه ژئومورفولوژی، دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی، دانشگاه تبریز

رسول دانش فراز

دانشیار گروه عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه مراغه

معصومه رجبی

استاد گروه ژئومورفولوژی، دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی، دانشگاه تبریز

چکیده

در این پژوهش مورفولوژی مجرای رودخانه زرینهرود با استفاده از مدل ژئومورفولوژیکی رزگن بررسی می شود. این پژوهش متکی بر نقشههای توپوگرافی مقیاس ۱:۲۰۰۰ و کارهای میدانی است. زرینهرود در بازههای بالادست سد نوروزلو عمدتا از نوع C رزگن است. این رودخانه از پاییندست شهر محمودآباد تا پایاب سد انحرافی نوروزلو به نمونهای مشخص از رودخانههای نوع C۴ با بستر گراولی و مورفولوژی حوضچه- خیزآب تبدیل میشود. بازههای نوع D، به صورت محلی، در مقاطعی دیده میشوند که فرسایشپذیری شدید مواد کناره و کنترل محدود پوشش گیاهی بستری عریض با نسبتهای عرض به عمق بالا و پشتههای نقطهای فعال داخل مجرا به وجود آوردهاند. بازههای نوع G و F در امتداد سد نوروزلو تا شهر میاندوآب در نتیجه دخالتهای انسانی به صورت برداشت بیرویه شن و ماسه و گودافتادگی بستر رودخانه به وجود آمدهاند. این روند، به صورت منقطع، در امتداد پاییندست ادامه مییابد و رودخانه به بازهای در حال گذار از نوع C به نوع F تبدیل میشود. زرینهرود در بازه انتهایی به رودخانههای نوع E تبدیل میشود. دخالتهای نسبتا کم عامل انسانی و دشت سیلابی هموار و توسعهیافته باعث افزایش نسبت گودشدگی شده است. همچنین، چسبندگی بالای مواد کناره به مقادیر پایین نسبت عرض به عمق منجر شده است.

کلیدواژه ها

پلان فرم, زرینهرود, مدل رزگن, مدل HEC-RAS, مورفولوژی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.