مدل سازی و تحلیل فضایی عمق برف در پهنه شمالی ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 51، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-51-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 300
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز ساری صراف

استاد دانشگاه تبریز

حبیبه نقی زاده

دانشجوی دکتری اقلیم شناسی در برنامه ریزی محیطی، دانشگاه تبریز

علی اکبر رسولی

عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز

سعید جهانبخش

استاد دانشگاه تبریز

ایمان بابائیان

عضو هیئت علمی، گروه پژوهشی تغییر اقلیم، سازمان هواشناسی کشور، پژوهشکده اقلیم شناسی

چکیده

تغییرات عمق برف، بهسبب تاثیرگذاری در شار انرژی سطحی و شرایط هیدرولوژیکی، در تحولات آب و هوای محلی و جهانی نقش درخور توجهی دارد. هدف از این مطالعه مدلسازی و تحلیل فضایی عمق برف با استفاده از پایگاه ECMWF نسخه ERA Interim برای دوره زمانی ۱۹۸۰-۲۰۱۶ با تفکیک مکانی ۱۲۵/۰×۱۲۵/۰ درجه قوسی است. در این راستا دادههای ارتفاع، طول و عرض جغرافیایی، و شاخص پوشش گیاهی NDVI سنجنده MODIS با استفاده از روشهای GWR و OLS ارزیابی شد. ارزیابی خودهبستگی فضایی عمق برف با دو شاخص Moran’s I و Geary's C نشان داد عمق برف در پهنه شمالی ایران دارای الگوی خوشهای ساختیافته است. بیشینه متوسط عمق برف در ماه فوریه بهدست آمده است. شمال غرب ایران همراه علمکوه در رشتهکوه البرز بیشترین عمق برف را نشان داده است. نتایج نشان داد روش GWR برآوردهای دقیقتری در مقایسه با روش OLS ارائه میدهد. براساس خروجیهای بهدستآمده از روش GWR، عمق برف با ارتفاع رابطه خطی را نشان نمیدهد، بلکه این رابطه بسته به تغییرات پوشش گیاهی، دمای هوا، و جهت شیب در منطقه مورد مطالعه متفاوت است.

کلیدواژه ها

پهنه شمالی ایران, روش GWR, عمق برف, مدلسازی فضایی, ERA Interim

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.