الگوهای توزیع فراوانی آب بارش پذیر ایران زمین در دوره مطالعاتی ۱۳۸۱-۱۳۹۶
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 52، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-52-4_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 232
نویسندگان
دانشجوی دکتری آب و هواشناسی، گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه اصفهان
استاد آب و هواشناسی، گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه اصفهان
استاد آب و هواشناسی، گروه جغرافیای دانشگاه زنجان
چکیده
رطوبت جو نه تنها یک گاز گلخانه ای مهم به شمار می رود، بلکه وردش های جهانی اقلیم و چرخه آب نیز به شکل قابل توجهی تحت تاثیر این عامل قرار دارد. در این مطالعه برای بررسی الگوهای توزیع فراوانی آب بارش پذیر در ایران از فرآورده آب بارش پذیر سنجنده مودیس آکوا برای بازه زمانی ۱۳۸۱-۱۳۹۶ استفاده شد. نتایج حاصل از اجرای روش تحلیل مولفه اصلی بر روی آرایه فراوانی آب بارش پذیر در گستره ایران نشان داد چهار مولفه اول ۵/۹۵ درصد پراش کل را تبیین می کند. ارتباط هر یک از این مولفه ها با عامل ارتفاع و فاصله از دریا نیز بررسی شد. نتایج تحلیل مولفه نشان داد در بخش های داخلی، ارتفاع و در کرانه ها شرایط دمایی و فرارفت رطوبت بیشترین نقش را در توزیع فراوانی رطوبت جو ایران بازی می کنند؛ به طوری که آب بارش پذیر مناطق با ارتفاع بالاتر از ۳۰۰۰ متر کمتر از ۶ میلی متر و سواحل دریای عمان در ۶۰ درصد اوقات بالای ۲۶ میلی متر است. واکاوی پیوند میان ارتفاع و فاصله از دریا با مولفه های اصلی نیز تاییدی بر یافته های فوق بود.کلیدواژه ها
آب بارش پذیر, ایران, تحلیل مولفه اصلی, توزیع فراوانی, مودیساطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.