ایران و عراق نوین از منظر استراتژی ژئوپلیتیک (فرصت ها و چالش ها)
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات سیاسی جهان اسلام، دوره: 6، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_PSIW-6-2_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 419
نویسندگان
عضو هیئت علمی دانشگاه جامع امام حسین ع
دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی، دانشگاه خوارزمی
دانشگاه پیام نور تهران
چکیده
جموری اسلامی ایران در فضای پیرامونی نزدیک خود با رکوردهایی هم چون؛ پرشماری همسایگان، تنوع حوزه های ژئوپلیتیک، کشورهای ناهمگن قومی و زبانی، بیشینه ی تولید و تجارت مواد مخدر و کنش های تروریستی مواجه است. در این میان عراق کشوری است که از طرفی جزئی از حوزه ژئوپلیتیک خاورمیانه عربی قلمداد می گردد و از دیگر سو از ناهمگن ترین کشورهای قومی و زبانی است. اقدامات جنگ افروزانه ی مقامات سابق عراق، تداوم بی ثباتی های سیاسی، پیدایش بسترهای مساعد و مناسب زایش و کنش گری گروه های تکفیری و افراطی از مواردی است که در زمینه ی چالش-آفرینی و تهدید امنیت ملی ایران محسوب می شود. گرچه عراق دموکراتیک که در آن اکثزیت شیعیان در ساختارهای قدرت حضور داشته باشند گزینه مناسبی برای امنیت ملی ایران قلمداد میگردد، اما در صورت به چالش افتادن این گزینه و از منظر استراتژی ژئوپلیتیک سه سناریو از قرار ۱. عراق قدرتمند با رهبری دیکتاتورپایه، ۲. عراق تجزیه شده و مواجه با خلاء قدرت ۳. عراق فدرالیسم که در آن سه اقلیم شیعه، کرد و سنی بازیگر باشند قابل طرح است. لذا این پژوهش به دنبال دستیابی به این مهم است که کدام یک از سه سناریو پیش گفتهمی تواند کم ترین چالش و بیشترین فرصت را برای امنیت ملی ایران رقم زند؟ یافته های تحقیق حکایت از این امر دارد که سناریو شماره ۳ از چنین پتانسیلی برخوردار است.کلیدواژه ها
عراق نوین, امنیت ملی ایران, استراتژی ژئوپلیتیک, فدرالیسم, فرصت ها و چالش هااطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.