بررسی رقابت پذیری قدرت اقتصادی در منطقه غرب آسیا (نمونه موردی: ایران، عربستان، ترکیه، پاکستان و مصر)
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات سیاسی جهان اسلام، دوره: 10، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_PSIW-10-1_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 319
نویسندگان
استاد جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس
دانش آموخته جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس
دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
هدف: هدف این مقاله بررسی مزیت رقابت اقتصادی کشور ایران با سایر کشورهای منطقه همچون عربستان سعودی، ترکیه، پاکستان و مصر میباشد؛ تا از این طریق بتوان به نوعی از درک قدرت اقتصادی در مقابل سایر رقبای منطقهای دست پیدا نمود و قادر بود تا به فهم مناسبی از قابلیتها، ظرفیتها اقتصادی و بهره برداری از آن در راستای افزایش رشد و توسعه اقتصادی رسید. روش:روش تحقیق به صورت توصیفی – تحلیلی و هدف آن نیز کاربردی میباشد. تحقیق حاضر در دو بعد صورت گرفته است. در مرحله اول دادهها و اطلاعات مورد نیاز از طریق مطالعه اسنادی و کتابخانهای ازجمله اسناد مرتبط با قدرت و توسعه اقتصادی مطالعه گردید. سپس، اهداف، استراتژیهای مهم رسیدن به اهداف و قابلیتهای قدرت اقتصادی ایران وارد نرمافزار Meta-SWOTگردید، یافتهها: یافتههای تحقیق نشان میدهد که باتوجه به مزیتها و قابلیتهای جمهوری اسلامی ایران در مقایسه با کشورهای موردنظر نوعی رقابت پذیری قابل توجهی وجود دارد که میتوان میزان قدرت اقتصادی ایران را در افق ۱۴۲۰ باتوجه به منابع و قابلیتهای سایر کشورها در منطقه ترسیم نماید. نتیجه گیری: نتایج به دست آمده نشان میدهد که مهم ترین مزیتهای قدرت اقتصادی ایران در برابر رقبا (عربستان سعودی، ترکیه، مصر و پاکستان) دارابودن نیروی انسانی جوان، ذخایر طبیعی و هیدروکربنی فراوان، تعداد بالای معادن و موقعیت ژئوپلیتیکی مهم ترین تواناییهای ارزشمند و قابل اتکا در زمینه رقابت اقتصادی کشور هستند و متغیرهایی مانند تغییر سیاستها و برنامهها همراه با تغییر دولتها؛ عدم تنوع در ابزارهای تامین مالی در بازار سرمایه؛ ضعف دیپلماسی کشور؛ نبود تحرک و پویایی در تولید کل و سرانه؛ بزرگ بودن دولت؛ تحریمهای بینالمللی به عنوان بزرگ ترین موانع توسعه اقتصادی کشور محسوب میشوند.کلیدواژه ها
رقابت پذیری, قدرت اقتصادی, غرب آسیا, ایراناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.