ارزیابی تاثیر پتانسیل زتا بر پایداری فوم کربن دی اکسید شامل نانو ذره و سورفکتانت

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهارمین کنگره ملی شیمی و نانوشیمی از پژوهش تا فناوری
  • کد COI اختصاصی: ICCNRT04_065
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 502
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید خانی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی اصفهان

علیرضا خزعلی

استادیار، دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی اصفهان

محسن محمدی

استادیار، دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

پایین بودن ضریب بازیافت در مخازن مختلف اهمیت فرآیندهای ازدیاد برداشت در صنعت نفت را بسیار مهم و حیاتی نشان داده است. تزریق گاز به عنوان یکی از روش های پرکاربرد در ازدیاد برداشت، سهم قابل توجهی در بازیافت نفت باقی مانده در مخزن دارد. حرکت گاز در محیط متخلخل به دلیل گرانروی کم و سرعت بالا همواره با چالش میان شکنی سریع در مخزن مواجه هست که سبب خواهد شد ضریب بازیافت حجمی به صورت قابل توجهی در تزریق گاز افزایش نداشته باشد. یکی از راه حل های برخورد با چالش های تزریق گاز، استفاده از فوم است. فوم که متشکل از حجم زیاد گاز و مقداری مایع است به دلیل مقاومت در برابر حرکت سبب خواهد شد که جاروب حجمی مخزن نسبت به گاز بهبود پیدا کرده و همچنین زمان میان شکنی تزریق افزایش یابد. برهمکنش مواد فعال سطحی در سطح مایع سبب تشکیل حباب های فوم خواهد شد. یکی از پارامترهای موثر در ارزیابی برهمکنش سطح، پتانسیل زتا است. در مطالعه حاضر تاثیر پتانسیل زتا بر پایداری فوم کربن دی اکسید تشکیل شده از مایع شامل نانوذره SiO۲ و سورفکتانت سدیم دودسیل سولفات مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج به دست آمدهنشان داد که حضور نانوذره SiO۲ سبب افزایش پایداری فوم خواهد شد. بر اساس ارزیابی پتانسیل زتا در pHهای مختلف و تاثیر آن بر پایداری فوم، نتایج به دست آمدهنشان داد که با افزایش pH تا محدوده عدد ۱۱ پایداری فوم افزایش می یابد. همچنین نتایج نشان داد که رابطه عکس بین پتانسیل زتا با پایداری فوم وجود دارد به گونه ای که هر چقدر پتانسیل زتا کمتر باشد فوم پایدارتری تشکیل خواهد شد

کلیدواژه ها

پایداری فوم، پتانسیل زتا، نانوذره، سورفکتانت، ازدیاد برداشت نفت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.