پاسخ رفتاری مصرف کننده به راهبردهای بازاریابی خیرخواهانه در چارچوب SOR

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله چشم انداز مدیریت بازرگانی، دوره: 16، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_BUSIN-16-29_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 191
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی حمیدی زاده

استادیار، دانشگاه تهران (نویسنده مسئول).

محمد رحیم اسفیدانی

* استادیار، دانشگاه تهران.

نیما سلطا نی نژاد

** دانشجوی دکتری، دانشگاه تهران.

علی اصغر رشید

*** کارشناس ارشد، دانشگاه تهران.

چکیده

      در سال­های اخیر شرکت­ها برای به­دست­آوردن سهمی از بازار مصرف­کنندگان از روش­های گوناگونی استفاده می­کنند. یکی ازاین روش­ها که امروزه موردتوجه بنگاه­ها قرار گرفته است، حمایت از راهبرد های بازاریابی خیرخواهانه است؛ ازاین رو هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر راهبرد­های بازاریابی خیرخواهانه بر قضاوت اخلاقی و افزایش قصد خرید مصرف کننده در چارچوب محرک- ارگانیسم- پاسخ (SOR) است. روش پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و بر حسب روش توصیفی است که با به کارگیری ابزار پرسشنامه بومی­شده و روش پیمایشی داده های موردنیاز جمع آوری شده است. جامعه آماری این پژوهش، تمامی استفاده­کنندگان خدمات آموزشی «کانون قلم­چی» در استان قم است که با استفاده از روش نمونه­گیری تصادفی ساده، تعداد ۳۶۰ نمونه قابل قبول جمع آوری شد. تجزیه وتحلیل داده­ها با استفاده از تحلیل همبستگی و الگویابی معادلات ساختاری و با کمک نرم افزار AMOS ۲۴ انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می­دهد که راهبرد­های بازاریابی خیرخواهانه (تناسب برند- علت، انس با علت و اهمیت علت) بر قضاوت اخلاقی مصرف کننده اثر مثبت و معناداری دارند و قضاوت اخلاقی نیز بر قصد مصرف کننده اثر مثبت و معناداری دارد. 

کلیدواژه ها

تناسب برند- علت, انس با علت, اهمیت علت, قضاوت اخلاقی, قصد خرید, الگوی SOR

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.