خوانشی کهنالگویی از توصیف مارال در رمان کلیدر
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: دوفصلنامه تاریخ ادبیات، دوره: 6، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_HLIT-6-1_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 354
نویسندگان
دانشگاه شهید بهشتی
دانشگاه شهید بهشتی
چکیده
در این جستار از توصیف آبتنی مارال در رمان کلیدر نوشته محمود دولتآبادی خوانشی کهنالگویی ارایه کردهایم. به دلیل همانندی این توصیف با آبتنی شیرین در مثنوی خسرو و شیرین نظامی، بر پایه تمایز میان کهنالگو و انگارههای کهنالگویی در نظریه یونگ، تکرار این انگارهها یا بازنماییها را در متون قدیمیتر و کلاسیک فارسی ازجمله اوستا، شاهنامه، همای و همایون و.. و همچنین در فرهنگ و تاریخ باورهای ایرانی بررسی کردهایم. نتیجه اینکه بر اساس این خوانش تمامی این تکرارها در توصیف معشوق و همراهی آب و زن/ معشوق، بازنمایی انگارههای آناهیتا و به ویژه انگاره پری بودهاست که آن نیز میتواند تحت تاثیر دوران بانوخدایی در فلات ایران پیش از ورود آریاییها باشد. این خوانش همچنین پیوستگی ارتباط متون ادبی ایرانی را از قدیمیترین انواع تا نوترین آن؛ یعنی نوع ادبی رمان بر بستری فرهنگی اثبات میکند.کلیدواژه ها
مارال, شیرین, آناهیتا, پری, کهنالگو, انگاره کهنالگوییاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.